Devlet, bütün kurumları ile hain saldırının kodlarını çözmeye ve yeni terörle mücadele stratejisinin detaylarını belirlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir başkomutan olarak değerlendirmelerini çok detaylı yapıyor ve "Terörle mücadelenin uzun soluklu bir iş olduğunu" söylüyor. 14 Ekim Salı günü, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, hassas toplantısına devam edecek. AK Parti, MKYK toplantısında, terörle ilgili detaylı tartışmalar yapıldı.
OHALBAŞARILIOLAMADI Başbakan Erdoğan, OHAL yorumlarını hatırlatan parti yöneticilerine, "OHAL daha önce denendi başarılı olmadı. OHAL ve benzeri bir düzenleme çıkarmayız" diyerek OHAL'e dönüş olmayacağı garantisini verdi. Başbakan Erdoğan "Zaten asker de diğer siyasiler de bunu istemiyor. OHAL çıkarmayız. Hem demokrasi hem hukuk hem de diplomasi içinde terörle mücadelemizi yürüteceğiz" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerinin talep ettiği Irak sınırına tampon bölge oluşturulması konusunda net açıklamalarda bulundu: "Bunun uygulanabilirliliği yok." Erdoğan, hem polisin hem de askerin terör suçlarında gözaltı süresinin uzatılması talebinde bulunduğunu belirterek, bu talebe sıcak baktığını ortaya koydu. AB'deki uygulamaların incelendiğini ifade eden Erdoğan, "AB sürecinde Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin çizdiği bir çerçeve var. Bu çerçeveyi terörle mücadelede en iyi ideal nasıl kullanırız, buna bakacağız. Eğer vatandaşın özgürlükleri noktasında, haklar noktasında bazı aksamalar varsa bunları tabii ki giderme yolunda olacağız. Güvenlik güçlerimiz vatandaşın özgürlüklerine müdahalede zora giriyorsa onun da elini güçlendirmek durumundayız. Güvenlik güçlerinin elinde güçlü bazı enstrümanlar olması lazım. Bunlar olmadığı zaman bu defa yargıya yükleniliyor. Ama yargı da haklı olarak, elindeki yasa neyse 'Bu yasaya göre hareket etmek durumundayım' diyor. Onun için bunda işin ortasını bulmak suretiyle, dünyadaki uygulamalar, Batı'daki uygulamalar, bunları gözden geçirmek suretiyle bir adım atılmasından yanayız. Yani işin çerçevesi bu" diye konuştu.
SİVİL-ASKERUYUMU Siyasi iktidarla asker arasında gözlenen yakınlaşma sınırlı bir değişimden öte anlamlar taşımakta, ülkemizdeki tüm siyasi operasyonların dayanağını ortadan kaldıracak bir boyuta ulaşmaktadır. Terör örgütünün içte ve dışta tecrit edilerek yalnızlaştırılması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı, bunun için uygulanmakta olan siyasi, askeri, diplomatik, kültürel, psikolojik ve sosyoekonomik tedbirlerin etkin bir şekilde sürdürülmesi gerektiği değerlendirildi.
GÜL'DENMESAJLAR Demokrasiden geri dönüşün olmayacağının altını ısrarla çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Silahı ile karşımıza çıkana silahlı mücadele kararlı bir şekilde sürecek. Bunun yanında demokrasiye inancımız asla zaafa uğramayacaktır. Çünkü demokrasi ve demokratikleşme terör örgütlerinin en korktuğu şeydir. Çünkü o teröristi ve terör örgütünü izole eder" tesbiti önemli. Cumhurbaşkanı Gül, askerlerin taleplerine de açıklama getirdi: "Askerler demokrasinin önemini kavrıyorlar. Onlar da vakıa kör talepler yapmıyorlar. Uygulamadan doğan tabii ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Bunlar TBMM'nin, Hükümet'in değerlendireceği hususlar."