Birçok hastalığın oluşumunu engelleyen, vücudun hücre koruma sistemleri içinde önemli bir yere sahip olan antioksidanlar, bu görevi belirgin hücre hasarlarına yol açabilen maddeleri etkisizleştirerek gerçekleştirirler.
Etkin rol oynayan antioksidanları şöyle sıralayabiliriz:
*
Beta karoten: Vücutta A vitaminine dönüşür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece yaşlanmayı geciktirir ve cildi güzelleştirir.
Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyveler bol miktarda beta karoten içerir.
*
C vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirir, doku yapımında ve onarımında rol alır, kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Limon, kivi, portakal, çilek, greyfurt, kırmızıbiber, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasülye, maydanoz, kuşburnu ve ahududunda bol miktarda bulunur. Fakat, C vitamini çok çabuk okside olduğu için pişirirken ve hazırlarken C vitamininin çoğu işe yaramaz hale gelir. Bu nedenle C vitamini içeren besinlerin az pişirilmesi, yenilebiliyorsa çiğ yenmesi ve kesildikten kısa bir süre sonra tüketilmesi öneriliyor.
*
E vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, cilt sağlığında etkilidir, dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Doymamış bitkisel yağlarda, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerde, bezelye, fasülye ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
E vitamini aynı zamanda pişirmeye ve sıcağa dayanıklıdır. Fakat, yağda kızartma ve tahılların öğütülmesi ile E vitaminleri kayba uğrar. Bu nedenle E vitamini içeren ürünleri yağda kızartmadan pişirmek ve kepekli tahıl ürünlerini tercih etmek daha doğru olur.
*
Çinko: Hücre yenilenmesinde rolü olduğu için cilt güzelliğinde, saçın kuvvetlenmesinde, regl dönemi ağrılarının hafiflemesinde, yaraların daha hızlı iyileşmesinde, gribal enfeksiyonlarda etkilidir. Peynir, sığır eti, kuru fasulye, yumurta, mısır, brüksel lahanası ve brokolide bulunur.
*
Selenyum: Selenyum, E vitamini ile birlikte güçlü bir antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır. Dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini engeller. Erken yaşlanmanın önlenmesi üzerine de olumlu etkileri vardır. Vücudu kansere karşı koruyucu etkide bulunur. Ayrıca kalp krizlerini önlemede de yardımcıdır. Erkeklerin selenyuma kadınlardan daha çok ihtiyaç duydukları düşünülür. Erkeklerde bulunan selenyumun yarısı üreme sisteminde bulunur. Deniz ürünleri, fındık, ceviz ve mantar en temel kaynaklarıdır.
*
Koenzim Q-10: Yaşlanmanın etkilerini azaltıcı rol üstlenir, cilt ve saç sağlığı yönünde de olumlu etkilerde bulunur. Kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, Alzheimer ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. Et, balık, yumurta, brokoli, patates, soya, buğday, pirinç, darı, fasülye, fındık gibi besinlerde bulunur.
*
Flavonoidler (Bitkisel pigmentler): Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterirler. Bağışıklık sisteminin dayanıklılığını artırırlar. Kan damarlarını korur, C vitamininin gücünü artırırlar. Soğan, elma, kayısı, armut, çilek, ahududu, pırasa, domates, lahana, brokoli, ıspanak, maydanoz, böğürtlen, vişne, kiraz, erik, siyah üzüm, turunçgiller ve yeşil çay en yaygın kaynaklarıdır.