Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 04 Ekim 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Osmanlı mutfağının kaynağı
285 çeşit balık
İl il Akdeniz lezzetleri
Künefe (Hatay)
Batırık (İçel)
Antalya Piyazı
Hibeş
Adana usulü içli köfte

Osmanlı mutfağının kaynağı

Birçok farklı kültürün buluşma noktası olan Akdeniz mutfağı, Osmanlı mutfağının da kaynağı... Araştırmalar; meyve-sebze, hububat, balık ve zeytinyağı kullanılan Akdeniz mutfağının yararlarını ortaya koyuyor.



Dünyanın üç eski kıtasını; Asya, Avrupa ve Afrika'yı birleştiren Akdeniz Havzası; kültürel ilişkiler, ticari alışverişler ve siyasal çatışmalar bakımından en ayrıcalıklı bölgelerden biri, farklı kültürel özellikler taşıyan birçok uygarlığın kaynağı ve birleşme noktası olmuştur. Akdeniz kültürü; iklimi, coğrafi yapısı, florası ve köklü geçmişi ile evrensel bir bütünlüğe ulaşmıştır.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Gastronomi dünyasında özellikle 1980'li yıllardan günümüze kadar artarak devam eden çalışmalarda, insanlığın sağlıklı yaşamını devam ettirebilmek için yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını kazanmasının önemi vurgulanmaktadır. Yöresel mutfaklar özgün yapıları, lezzet ve çeşitliliğinin yanı sıra toplumların sağlıklı beslenmesine verdiği katkı payı ile ölçülür ve değerlendirilir olmuştur. Bu anlayıştan yola çıkan çeşitli kuruluşlarca yapılan geniş bütçeli araştırmaların birleştikleri ortak noktanın geleneksel Akdeniz beslenme biçimi olduğu bilinmektedir. Akdeniz mutfağı bu özgün kültürel yapının en önemli bölümlerinden birini oluşturur. Geleneksel Akdeniz beslenme sistemi, tahıl (özellikle buğday), zeytinyağı, sebze-meyve, su ürünleri, süt türevleri, baharat ve şaraba dayandırılmaktadır.

TAHILLAR
Akdeniz beslenme sisteminde birinci sırayı alan tahılın, özellikle buğdayın, tarihin ilk dönemlerinden itibaren Akdeniz'de yetiştiği ifade edilir. Bulgur, kuskus, yarma, firik gibi buğday ürünlerinin mutfağımızdaki kullanımı tüm bölgelerimizde özellikle de Akdeniz ve Güney'de yaygındır. Zeytin ve zeytinyağı, geleneksel Akdeniz beslenme biçiminin ikinci önemli yönünü oluşturur. Bölge illerinin bir bölümünde, sabah öğünlerinde kekik, nane gibi otlarla tatlandırılan zeytinyağı, ekmekle birlikte tüketilir. Akdeniz'de sebze-meyvenin de önem taşıdığı görülmektedir. Akdeniz ikliminin en verimli türlerini yetiştirdiği Arabistan kaynaklı turunçgillerin yanında, Akdeniz mutfak kültürüne Ortadoğu'dan ve Atlas Okyanusu kanalından girmiş olan birçok sebze ve meyve çeşidi mutfak yapımıza, damak zevkimize uydurulmuştur. Soğan, pırasa ve sarımsak üçlüsü Akdeniz'in en önemli besin maddeleri olarak görülmektedir. Anavatanının Akdeniz olduğu belirtilen beyaz ve kırmızı pancar, pazı, bamya; Hindistan kökenli olarak tanımlanan patlıcan ve salatalık Akdeniz'de tüketilen sebzelerden birkaçını oluşturur. Akdeniz mutfağının diğer bir karakteristik yönünü su, daha çok da deniz ürünleri oluşturur. Akdeniz, belirli bölgelerin, özellikle boğazların dışında, deniz ürünleri yönünden verimliliği düşük bir denizdir. Doğuya doğru gidildikçe balık avı alanları yavaş yavaş azalır.

FARKLI PİŞİRME TARİFLERİ
Hatay'ın Sağ, Hassa ve İskenderun ilçelerinin araştırma kapsamına alınan kesimlerinde balık türleri kızartma, buğulama ve ızgara yöntemlerinin dışındaki yöntemlerle de pişirilir. Bu kesimlerde iri balıkların etleri et tokmakları ile dövülüp, bulgurla yoğrulur ve sini köftesi yapılır. Balık ve halka soğan kat kat döşenip, sumak ekşisi, biber ve zeytinyağı ekbalık ekşilisi adı verilen yemek yapılır.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Güzellik uğruna kanser!Obama'yı giydireceğim
45. Altın Portakal...Biz onlara onlar bize hayran
Moda tozpembeRadyo yıllarının 'Avrupa Yakası'
filmekimi başlıyorEğlenceye doyacaksınız
Kötü tesadüf!Çift rahim düşük nedeni olabilir
'Cinsel isteksizlik'...Öğretmenin tavrı çocuk...
Sigara mesane kanseri dostuEtkinlik takvimi
Vizyona girenlerKitap kurdu
Günün mönüsü
GÜNCEL
Yoksullara Yoksullara yardım ajansı
Çalışma Bakanlığı, yardımların tek çatı altında yapılmasını öngören...
Tasarruf elden ampul devletten
Zehire 5 milyon kurban
22 yerinden bıçakladı
Karakolda işkence
Alevler arasında can pazarı
Hayatı roman olan bir kahraman
SPOR
Fener Fener Ocak'ta coşacak
Aragones başta olmak üzere, bazı oyuncularını göndermeyi planlayan...
Ya düğün ya düğüm
İstifası cebinde!
Bu takımın parçalaması lazım
Çıplak oynayın
Temizliğe ve yola devam
Plan: Erken gol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 23°C 17°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 23°C 10°C 
İZMİR Yer Yer Sağanak Yağışlı 25°C 20°C 
ANTALYA Yer Yer Sağanak Yağışlı 26°C 20°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 28°C 20°C 
EKONOMİ
IMKB E: 34.197,010 D:% -5,14
DOLAR S: 1,300 D:% 3,71
EURO S: 1,787 D:% -0,61
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi