İzmir'de 13 bebek ölmüştü geçen aylar önce. Aylar önce bebekler kendilerine özenle bakılacak bir hastanede mikrop kaparak ölmüşlerdi. Nasıl bir şeydir bilmiyorum ama; bebeklerin tutulduğu sterildezenfekte ortam bir şirket tarafından yaptırılmış. Özel bir alan oluşturulmuş yani.
Enfeksiyondan arınmış, tertemiz bir ortam yapılmış bebekler için. Bir o kadar ailenin gözbebeği bebekler için yapılmış bu steril ortam.
Sonra bebeklerin ölüm haberi gelmişti; hatırlayın. Soruşturma başlatmış yetkililer.
13 bebek gökyüzü katına çıktıktan sonra.
Başlatılan soruşturma bir hemşirenin ihmaline gelmiş dayanmış sonra; bir hemşirenin ihmaline. Bir tek hemşirenin (e biraz garip duruyor tabii) ihmalinin üzerine yüklenmiş sağlık sisteminin açmazları. O bebek odasını kim sponse ediyordu acaba? Dili yoktur bebeklerin, ulusu yok.
Bebekler meramlarını anlatamaz.
Gittikçe artıyor ölen bebek sayısı farkında mısınız? Bu konuda tutturduğumuz ortalama dünya sıralamasında üst basamaklarda.
Sağlık sistemi bir yerlerde s.o.s verecekti; bebeklerden geldi ilk ölüm haberleri. Bu kadar basit.
Bakımları için gerekli solüsyon elde hazırlanmış. Hem de gerekli alet edevat varken. Bir sağlıkçıyı bu kadar titiz olması gereken yerde bundan ne alıkoyabilir? Nasıl bir vurdumduymazlıktır, nasıl bir bıkkınlıktır ki... Sonucu bile bile. Bu tür olayların nedeni bir de personel yetersizliğine bağlanıyor. Dünya standartlarına göre iki hastaya bir hemşire düşerken bizde beş hastaya bir hemşire bakmak zorunda. Yeni doğan servisleri 57 kişilikken kapasite 87'ye çıkabiliyor.
Hemşireler 20 hastaya bakmak zorunda kalıyor bazen.
Nedeni gerekçesi ne olursa olsun bebekler ölüyor.
Aileler perişan.
Ve aslında bebek ölümleri üç ile sıçramış durumda. Bir mikrop eğer illeri dolaşmıyor ya da aynı anda ortaya çıkmadılarsa büyük ihmal var.
Peki çözüm; 'a. Mevcut durumun analizi yapılmalı ve ölümlerin kaynakları ortaya çıkarılmalıdır, b. Gerçekçi, uygulanabilir, sürdürülebilir ve uzun vadeli çözüm önerilerinin geliştirilmelidir, c. Yetişmiş nitelikli yeni doğan uzman ve hemşire sayısı artırılmalı, geçici-güvencesiz ve taşeron çalıştırmaya son verilmeli, hizmet içi eğitimler sürekli yapılmalı, bu üniteler sadakate değil liyakate göre belirlenmiş sorumlular tarafından yönetilmeli, hızla gerekli önlemler alınmalı ve ölümlere son verilmelidir.' İstiyor ve umuyoruz...