Her yörede farklı bir şekilde yapılan baklava, göçebe Türkler sayesinde Anadolu'ya geldi....
Baklava, kadayıf gibi hamur tatlıları, Türk tatlıları arasında baş sırada yer alır. Baklavayı Bizans tatlısı olarak niteleyen görüşler bugün çürütülmüştür. Örneğin Perry isimli araştırmacı; göçebe Türkler'in 11. yüzyıldan bu yana çok katlı hamur işleri yaptığını gösteren kanıtları ortaya koyuyor. Baklavanın, fırında pişirilen ilk çok katlı hamur işi olduğu, fakat hamuru kağıt gibi ince açma işinin, Osmanlılar'ın İstanbul'u aldığı yüzyılın hemen sonrasında Topkapı Sarayı'nın mutfağında geliştirilmiş olabileceği ileri sürülüyor. Baklava, özellikle Gaziantep'te fıstık ile yapılır. Diğer yörelerde içine ceviz konulur. İki malzeme de baklavaya ayrı bir lezzet katar.