Tatlı; Osmanlı Mutfağı'nda her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Diğer ekşili ve tuzlu gıdalara göre önceliği, özel bir yeri vardır. Geniş bir yelpaze içinde yer alan çok sayıda tatlı geleneksel Türk Mutfağı'nın vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır....
Tatlılar, sofraların en değerli yiyecekler arasında yer alır. "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım", "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" gibi sözlerden anlaşılacağı üzere tatlıların kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bu kadar çok sevilen tatlılar bol ve çeşitlidir. Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlılar, unlu tatlılar, tahıl, kuru bakla karışımı tatlılar başlıca gruplardır. Kuşkusuz bunlar yumurta, kuru meyve, yağ, pekmez ya da şekerle birlikte yapılır.
FARKLI KÜLTÜR ETKİLERİ Bu tatlılar; görünümüyle, tadıyla, kokusuyla zevk verir ve manevi bir doyum sağlar. Konuklara sevilen bir tatlı ikramı, ev sahibinin değerini, konumunu artırır. Tatlıların çeşitliliğinde kuşkusuz çeşitli kültürlerden etkilenmeler söz konusudur. Örneğin unlu tatlılarımızın kökeni Orta Asya'dır. Anadolu'ya geldikten sonra tatlı çeşitleri de Anadolu'daki kültürlerden etkilenmiştir. Balkan mutfağı da farklı bir yöre olarak tatlıları etkilemiştir.