Gaziantep ve Güneydoğu yöresinde sıkça tüketilen künefe ise sıcak olarak tüketilen bir tatlı türüdür. Kültürümüzde tatlının yer almadığı bir öğeye rastlamak, mümkün değildir. Öyle ki edebiyatımızda, geçiş törenlerinde, inançlarda, halk sağaltıcılığında, geleneklerde tatlının önemli rolü vardır. Doğumda (Loğusa şerbeti), evlenmelerde (söz kesiminde, nisanda düğünde çeşitli tatlı ikramları ve armağanları), ölümde (helva, lokma ikramı) tatlısız olmaz. Bölgelere göre değişmekle birlikte birçokları tüm Anadolu'da yaygındır. Örneğin pekmez, köylünün daha çok kış için hazırladığı ve sabahları kahvaltıda kullandığı bir tatlıdır. Üzümün bol olduğu yerlerde pekmez kaynatma, geleneksel olarak Türk kadınının uğraşları arasındadır. Lokum, Türk tatlısı olarak dünyaca tanınmıştır.