'Uyumak ya da uyuyamamak, işte bütün mesele bu! 'Yatağa girer girmez uykuya dalmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Pek de yalnız sayılmazsınız, dünya üzerinde ortalama her 3 kişiden biri yaşıyor bu sorunu. Kendinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, ne kadar iyi beslenirseniz beslenin, istediğiniz kadar egzersiz yapın kaliteli bir uyku uyumadığınızda birçok hastalığa kapı aralamış oluyorsunuz. Bunun nedeni de şu; uyku tüm doku ve organlarımızın o gün uğradığı hasarları tamir ettiği bir yenilenme süreci.
Ne yazık ki uyku problemleri yaygınlaştıkça uyku ilaçlarının kullanımı da artıyor. Bunların bir kısmı rahatlıkla eczanelerden reçetesiz alıp kullanabildikleri bir grup ilaç da var ki, yan etkileri hiç de öyle masum değil. Amerika gibi eğitim düzeyi yüksek ülkelerde bile, bu uyku haplarının bilinçsiz ve savruk tüketimi, tıbbi terimle 'istismarı' oldukça tehlikeli boyutta. Oysa hiç ilaç kullanmadan, birtakım basit önlemlerle uykusuzluk problemi alt edilebilir.
Bu konuda "doğal yardımcılar"a sahibiz. Bitkisel ilaçların da doktor kontrolünde kullanılmaları gerektiği gerçeği, birçok konuda olduğu gibi uykusuzlukta da geçerli ancak birkaç bitki takviyesi eğer kişinin başka bir sağlık sorunu yoksa güvenle kullanılabilir. İşte bunlardan en etkilileri;
MELİSSA ÇOK ETKİLİ Melissa; depresyon, uykusuzluk ve sinirsel kalp çarpıntısında tıp tarihi boyunca en çok kullanılmış bitkisel ilaç. Özellikle sinirsel tip uyku sorunlarında çok etkili. En önemli avantajı, ertesi gün yorgunluğuna sebep olmaması, konsantrasyon gücünü, araba kullanma, problem çözme gibi yetenekleri olumsuz etkilememesi. Uygun dozlarda hemen hemen hiç yan etkisi yok... En uygun kullanım şekli ise bitkisel çay formları.
LAVANTA SAKİNLEŞTİRİCİ Uyku sorunlarında hem bitkisel çay hem de aromaterapi yöntemiyle kullanılabilen bir bitki lavanta. Özellikle sinirsel tip uyku bozukluklarında çok etkili çünkü aynı zamanda etkili ve zararsız bir sakinleştirici. Ben uyku sorunu olan hastalarıma lavantayı hem bitkisel çay olarak hem de masaj ve aromaterapi yöntemleriyle birarada öneriyorum.
CEVİZ KANSERE BİREBİR Cevizde 'melatonin' diye adlandırdığımız ve her insanın normalde de salgıladığı bir gece hormonu var. Bu hormon gece 23.00 gibi salgılanmaya başlıyor ve uykumuzun gelmesini sağlıyor. Melatoninin tek etkisi uykuya dalmamıza yardım etmesi değil, gece dokularımızın tamir edilip kanser olmamızı önleyen hormon da yine melatonin. Her akşam yemeğinden sonra birkaç adet ceviz yemeniz sizi iyi bir uykuya hazırlar, yan etkisi de akşam yemeğinde aldığınız kötü kolesterolü bloke edip damarlarınızın tıkanmasını engellemesi, ne güzel değil mi?
Kendinizi doğanın kucağına bırakıp mışıl mışıl uyuyun, sağlıkla kalın...