Üniversite tercihlerinin yapıldığı bu günlerde, vakıf üniversiteleri arasında rekabet de kızıştı.
Kadir Has Üniversitesi, ÖSS'de ilk 100'e girenlere
50 bin YTL ödül, ayda 2 bin YTL de harçlık veriyor.
Rektör Prof. Dr. Yücel Yılmaz'ın açıklaması aferin bekler gibi oldu:
"Ödülü öğrencinin cebine koyup ortaya bırakmıyoruz, ailesinin hesabına yatırıyoruz."
Tebrikler, öğrenciyi parasal bir ilişkinin dışında tutuyorsunuz! Elbetteki karar verme sürecinde ailenin etkisini artırma amacı gütmüyorsunuz değil mi?
***
Bu olaylar kamuoyunda,
"özel üniversiteler arasında başarılı öğrenciyi kapma yarışı" olarak değerlendiriliyor.
Acaba bu kadar basit mi?
Bildiğimiz kadarıyla, Türkiye'de henüz özel üniversite yok. Vakıf üniversiteleri var. Bunların kaynaklarını nasıl kullanabileceği yasalarda mevcuttur. Öyle öğrenciye
"rüşvet" gibi ödül verme yoktur.
Bunun adı teşvik değil
"bağye sapma" olabilir. Çünkü bir eğitim kurumunun teşviki yüklü bir nakit olmamalıdır. Bu diğer kurumlara da haksızlıktır.
Eğitim bursu olabilir. Harçlık olabilir. Yurt dışında master olabilir. Doktora masrafları olabilir. Ama piyango gibi yüklü bir nakit olamaz. Bu eğitimsel değil, çok kabadır. Öğrenci hayata başlamadan, maddi anlamda neredeyse hayatını garanti ediyorsunuz. Motivasyonunu bozarsınız. Haksız kazanca alıştırırsınız.
Bunu kamuoyunda saygınlığıyla tanınan merhum işadamının açtığı ve onun adını taşıyan bir üniversitenin yapması daha büyük hatadır.
***
Vakıf üniversitelerinin sayısı her yıl artıyor. Rekabet daha da zorlaşacak. Böyle giderse işi sulandıranlar çıkabilir. Yarın, araba veya ev bile verenler çıkabilir. Dershane sektöründe bunlar yaşandı.
Aman üniversiteleri de bu seviyeye düşürmeyelim. Çok hızlı gelişiyorlar. İyi eğitim veriyorlar. Yüksek öğretime bir dinamizm kazandırdılar. Her şey güzelken, yakışmayan rekabet yöntemlerine tenezzül etmeleri önlensin. Şimdiden seviye yukarda bir yerlerde sabitlensin. Hiç kimse sektörün ciddiyetini zedeleyici uygulamalarda bulunamasın.
***
Burs verme yöntemini tasvip etmediğim için
Kadir Has Üniversitesi'ni örnek gösterdim. Oysa merhum
Kadir Has, toprağı bol olsun, parayı doğru yerlere, doğru şekilde kullanırdı. Eminim, hayatta olsaydı böyle bir uygulamaya karşı çıkardı.
Rektör Yılmaz'ın amacı kuşkusuz iyi öğrencileri üniversitesinde toplamak. Diğer öğrencileri de başarıya yönlendirecek hava oluşturmaktır. Bunun zor olduğu da ortadadır. Çünkü başarılı öğrenciler belli birkaç üniversiteyi tercih ediyor. Bu alışkanlığı yıkmak hiç de kolay görülmüyor. Ancak bunun yolu, üniversite saygınlığını zedeleyecek yöntemler ve üsluplar olmamalıdır.