Tam 2 bin 205 yöresel yiyeceği bulunan Türkiye'nin, hangi yöresinde ne yapılıyor? İller arasında Gaziantep 194 çeşit ürünle ilk sırada yer alıyor.
***
Lezzet yolları
Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu'nun çalışmaları sonucunda Türkiye'nin lezzet haritası çıkarıldı; buna göre Gaziantep 194 çeşit yemekle birinci sırada.
2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye'nin lezzet haritası çıkarıldı. Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin en özel ve bilinmeyen lezzetlerinin yer aldığı bir liste hazırladı. 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke.
ONLARCA ÇEŞİT TADIMIZ VAR
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. İkinci sırada Elazığ geliyor. Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. 93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip. Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip.
'KÜNEFE VE ÇİĞ KÖFTE'
Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor. Paylaşılamayan yiyeceklerin başında 'çiğ köfte ve künefe' geliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan 'çiğ köfte'ye, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Osmaniye, 'künefe'ye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor. Mantı da birçok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı...