AvrupaBirliği Bir yandan Rusya bir yandan ABD ve bir yandan da genişleme süreci ile sıkışan AB'nin; enerji yollarından gelen baskıyı sübvanse edebileceği Türkiye'yi görmezlikten geleceği, nüfus, iş gücü, pazar alanı olarak Türkiye'yi görmeyeceği, birlik içindeki her bir ülkenin bazen ayrı bazen ortak Türkiye politikaları yaratmadığı iddia edilebilir mi? Türkiye'nin kapatma davası dahil hangi siyasi dosyasında AB'nin söylemediği bir söz bulunuyor. Terörden etnik sorunlara, ekonomiden ceza davalarına kadar AB'nin girmediği yer mi var? O halde "AB Türkiye'de nasıl bir siyasi erk veya siyasi denge ister?" diye sorulmayacak mı? Buna karışmadığı nasıl söylenebilir?
Çin Pekin, Ankara'nın ne denli önemli olduğunun farkında. Bu yüzden de mümkün olan tüm araçlarla Ankara'da varlık göstermeye çalışıyor. Güneydoğu Anadolu'da birçok Çin firması, üstelik kendi işçilerini getirerek çalışıyor. Ya da Genelkurmay'ın üst düzey generalleri ve yetkilileri sık sık bu ülkeye gidiyor, çeşitli askeri konularda işbirliği arıyor ve yaratıyor. Bunların çoğu, gazetelerin fark edilemeyecek kadar küçük haberleri olarak kamuoyuna yansıyor. Çin şu an Büyüme hızı ve hacmi nedeniyle en büyük enerji ihtiyacı olan ülke. Bu nedenle Ortadoğu'ya büyük önem veriyorlar. İran da bunlardan biri. Bu denklemde Türkiye'yi pas geçmeleri olası mı? Buna Orta Asya "sınırdaşlığını" da eklemleyebilirsiniz! Yine hepsi bir tarafa, sadece en büyük rakibi ABD'nin pozisyonlanmasına karşı olarak Türkiye'nin öneminin bilincinde olmaları olası mı?
Hindistan Yeni Delhi hâlâ küresel oyunda yerini açıkça belli etmiş değil. Hem Çin hem Rusya hem de ABD, dengeleri bozabilecek bu ülkeyi yanında istiyor. Türkiye düzleminde ise kabul etmek gerekir ki etkisi en az ülke Hindistan. Pakistan meselesinde biraz ilintimiz var. Ticari konularda da öyle. Ama Hindistan'ın kendi iç sorunları da çok ve nükleer silah dışında küresel oyunculuk vasfı çoğu zaman nüfusu ve coğrafyası dışında zayıf kalıyor. Bu oyuncular Türkiye'yi hep kendi beklentilerine ve rakiplerinin stratejilerine göre formüle etmeye çalışıyor. Bu da açıktır ki, küresel oyuncular Türkiye'nin iç politik denklemlerine müdahale etmeye çalışıyorlar demek. Elbette açık biçimde değil, örtülü biçimde. Ve kötü tarafı şu ki etkileyebiliyorlar da.