AK Parti'de, tecrübesi, siyasi birikimi ve devlet adamlığı vasıfları ile tanınan isimler giderek ağrlıklarını hissettiriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, kafasında yeni planları yaparken, devlet adamlığı vasıflarına sahip isimlere büyük önem veriyor. Rahmetli Turgut Özal'ın 1984 yılında başbakanlığa geldiği zaman, Hasan Celal Güzel Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yaptı. Güzel'in hem tecrübeli devlet adamı Süleyman Demirel ile hem de rahmeti Turgut Özal ile yakınlığı ve çalışmışlığı bulunuyordu.
Siyasetçilerinönünüaçıyor 12 Eylül döneminden demokrasiye geçerken, devlet adamlığı vasıflarına sahip isimlerin, Özal'ın başarısında büyük rolü oldu. Şimdi Tayyip Erdoğan başbakanlığının en kritik anında, devlet adamlığı özelliklerine sahip isimlerin önünü açıyor. Siyasette büyük tecrübesi ve sezgileri kuvvetli devlet adamı Güzel, bir yazısında, dikkati çekici açıklamalar yaptı: "Kahtı rical'e (devlet adamı yokluğu) sebep olmuştur. Yakın tarihimize bir nazar atfedersek söylediklerimizin doğruluğunu görürüz. 1909'dan sonra ittihatçılar, Abdülhamit'in yetiştirdiği devlet kadrosunu tarumar eylediler; kalan kısmı da Çanakkale'de şehit düştü. 1925'te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın 'irtica' iddiasıyla kapatılması neticesinde, MillMücadele Kadrosu'nun büyük kısmı siyasetin dışına itildi. 27 Mayıs, on yıllık DP birikimini aldı götürdü.
Yargıüzerindentasfiye 20 sene sonra 12 Eylül de devlet ve siyaset kadrolarını tasfiyeye uğrattı. 1983 sonunda iktidara gelen ANAP döneminde, devlet ve siyaset adamı yetiştirmek kolay olmadı. 28 Şubat darbesi ve çapsız liderlerin mirasyediliği, güç bela yetiştirilen kadroları ne yazık ki devre dışı bıraktı. Türkiye, içinde yaşadığımız günlerde gene zor bir dönemden geçiyor. Mahut iddianamede siyasetten yasaklanması istenenler, başta Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere, son dönemde siyasette ve devlet yönetiminde tecrübe kazanmış isimlerdir. Anlaşılan odur ki bu defa da yargı üzerinden bir tasfiye yapılmak isteniyor. Diğer taraftan, tepeden inmeci oligarşik despotizmin bizzat kendi misyonları tarafından tasfiyesi için uğraşılıyor. Vahit Erdem gerçekten ne söyledi? Günümüzde yetişen en değerli devlet adamlarından biridir. Devletin her kademesinde başarıyla görev yapmıştır. Merhum Özal'ın başdanışmanlığını yapmış; TBMM Genel Sekreterliğine, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı'na, Büyükelçiliğe kadar devletin her statüsündeki üst görevlerde tecrübe kazanmıştır. Ulusalcı olmadığını ama milliyetçi olduğunu vurgulayan bir isimdir."