Diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği'nin ülkemize muhtaç hale geldiğine işaret ederek, "Türkiye'nin AB üyesi olması bizim için bir lütuf değil, gerçek bir güç odağı olmasının vazgeçilmez şartıdır. Şu anda AB kapısında yalvaran konumda olmamız, sözlerimizin aşırı bir değerlendirme olduğu izlenimini yaratabilir. Ancak enerjiden mahrum, askeri gücü sınırlı, ekonomik sistem açısından belirleyici olmayan bir AB'den söz edilemez ve böyle bir durumda birlik dağılır ya da bir şekilden ibaret kalır. Türkiye'siz bir AB ikinci sınıf bir güç olmaya mahkum'' diyor.
Yeniseçenek Türkiye'de bir seçenek de derin kulislerde sık gündeme geliyor. ABD birinci yol, AB ikinci yol olursa üçüncü yol nedir? Türkiye'nin Rusya ve İran ile birlikte yeni bir oluşumun içinde olması ve ilişkilerini Uzakdoğu'ya uzanan bir çizgide sürdürmesidir. Bu, dünya deng elerini radikal bir biçimde değiştireceği için büyük bir çatışma olmadan gerçekleşemez.
NATO-ABDbiryana,ABolurmu? Bu bakışla Türkiye'nin ABD'ye biraz uzak durduğu analizini yapmak iddialı olur. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, son yaptığı açıklamaların ışığında değerlendirilmesi gereken bir yorumu var: "Fransa Sarkozy'ye kadar 'NATO dışında başka bir güç olsun, jandarma kurulsun' derken, tamamlayıcı bir güçten söz etti. Böylece, kuvvet ve zaman israfından kurtulup daha vurucu bir savunma gücü elde edilecek. AB savunması NATO'ya karşı değil tamamlayıcı olacak." Şimdi biraz daha net görülüyor ki Türkiye, "NATO'dan ziyade" denilmek istenmese de AB'nin "bağımsız Avrupa savunmasında" rol alma arzusunda ve bunu hem güçlü bir hamle hem de siyasetin AB'ye yakınlaşma kartı olarak görüyor. Gönül'ün söylemi içinde "kuvve tlice" yer bulan TSK'nın da aynı doğrultuda düşündüğü vurgusu da dikkate alınmalı.
Rusyabugünnedüşünüyor? 2. Dünya Savaşı öncesinde Rus diktatör Stalin'in İstanbul ve Çanakkale boğazlarını ele geçirmek için Alman diktatör Hitler'le pazarlık yaptığına ilişkin tarihi belgeler açıklandı. Stalin Hitler'den "boğazları istiyor", Hitler Stalin'e "İran ve Azerbaycan'ı al" diyor. 1940 yılında bu gizli pazarlıklar yapılıyor. Peki, Stalin Hitler'le Türkiye'yi parçalama görüşmeleri yaparken, Türkiye ne yapıyordu? Bugün, Türkiye kritik işlerle uğraşıyor. Peki, Rusya acaba şimdi ne yapıyor? Yıllar sonra, bugünler de yazılacak. Füze sistemi pazarlığı oldu mu? Türkiye konuşuldu mu? Rusya ABD'nin bu yöndeki planına sert şekilde karşı çıkıyor. Afganistan ve Çeçenistan'da Müslümanlar'a savaş açan ABD ile Rusya'yı, şimdi de tutkulu bir "İslam aşkı" sardı. ABD ile Rusya, şaşırtıcı bir biçimde Müslümanlar'ın hamiliğine soyundu. Neden mi? Her 2 ülkenin "nüfuz" oluşturmak için odaklandıkları adres aynı... Her ikisinin de odaklandığı kurum, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)... İKÖ, AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye'nin devreye girmesiyle, 39 yıllık tarihi boyunca en etkin dönemine kavuştu. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Genel Sekreterlik görevine gelmesi ve sonrasında yaptığı çalışmalar, İKÖ'nün İslam dünyası üzerindeki etkinliğini oldukça açık bir şekilde ortaya koydu. Kuzey Irak, Suriye, Ermenistan, Karadağ, İran, Kıbrıs'ta neler olacak? Bu konuların, Başbakan Erdoğan'ı en az kapatma dava sı kadar yakından ilgilendirdiğini biliyoruz.