Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Nisan 2008  
Yazar Arşivi
Yeniden, sarışın güzel kadın
5 yıl sonra Türk siyasetinde manzara-i umumiye

Yeniden, sarışın güzel kadın

AK Parti hakkında kasım ayında verilecek karar iç siyaset kulislerini canlandırdı. AK Parti kapatılırsa üzerine kulisler, planlar, senaryolar yapılıyor.

AK Parti
AK Parti kurmayları strateji için sessizce çalışıyor. Yapılan hazırlık en az zarar ve yarayla kurtulmaya dönük... Kuşkusuz, Türkiye'nin en iyi hukukçuları AKP'de. 1980 sonrası siyaset koridorlarını bilen deneyimli siyasetçilere de sahip. Bu nedenle yapılan hazırlıklar AKP'nin bu krizi bir fırsata çevirmesini mümkün kılıyor. Siyaset senaryolarının çoğu kapatma sonrasına dairErdoğan yasaklı olursa, Ali Babacan başbakanlığında bir "uzaktan yönetim" modeli . Köksal Toptan'ın tavrının ne olacağını "ileriyi gören" gözler merak ediyor. "Abdüllatif Şener'in girişimi olabilir mi?" sorusu çoktandır soruluyor.

Dört eğilim modeli
Rahmetli Turgut Özal'ın dört eğilimi birleştiren ANAP'ına benzer bir siyasi yapının kurulmasına yönelik senaryolar da kulislerlerde tartışılıyor. Oluşumun liderliği için ise şu isimler geçiyor: Eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, CHP'den ihraç edilen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ATO Başkanı Sinan Aygün, 10 Aralık hareketinin sözcüsü Prof. Dr. Burhan Şenatalar ile Prof. Dr. Süheyl Batum. Prof. Batum'un babasının eski bir DP milletvekili olmasının özellikle merkez sağ seçmende olumlu etki yaratabileceği kaydediliyor.

Yeniden sarışın güzel kadın
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan başkanlığında yeni bir merkez sağ proje de hazırlanıyor. Meşhur eski milli istihbarat mensubu Prof. Dr. Mahir Kaynak'ın da kızı olan Arıboğan, son bir yıldır parlayan isim. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, 22 Temmuz öncesi cumhurbaşkanı adayı gösterdi. 22 Temmuz seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacaktı. DYP-ANAP birleşmesi olmayınca çekildi. Son zamanlarda dikkat çekici iç siyaset ve dış dengelerle ilgili açıklamalar yapıyor. Arıboğan başkanlığında, DP ve ANAP'ı birleştirmek üzere, bazı temaslar yapılıyor. Mesut Yılmaz, birikimi ile devletin her noktasına ulaşan devlet adamı sıfatıyla bekliyor. Merkezde yaratılacak her oluşumun içinde olabilme konumunda. ANAP-DYP, gözlerden uzak bir kez daha birleşmeye çabalıyor. MHP'de Devlet Bahçeli'nin tam kontrolü var. MHP oylarında da bir atış söz konusu. Ama bu aynı zamanda parti içinde yeni bir mücadeleyi başlatacak bir cazibeye de yol açıyor. Yani, isim değişse bileyeni bir Koray Aydın hareketini tartışabiliriz

Saadet yeniden yapılanacak
Kulislerde dile getirilen bir başka iddiayı ise Saadet Partisi'nde yeni bir yapılanmaya gidileceği. Kulislerde, AKP'nin kapatılması ve Erdoğan'ın yasaklı duruma düşmesi halinde Numan Kurtuluş'un genel başkanlığa gelmesi ve atak bir politikanın devreye sokulması konuşuluyor.

Kemal Derviş
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yapacakları konuşuluyor. Sarıgül'ün Kemal Derviş'ten daha güçlü cemaatlere kadar destekçilerinin olduğu ifade ediliyor. Bir kısım çevrelerin Kemal Derviş'in önünü açmak için çalıştığı da siyaset kazanındaki fokurtu. İstanbul'da Hüsamettin Özkan ve arkadaşları da değerlendirme içinde.

Genç Parti
Abdüllatif Şener'le birlikte hareket ettikleri yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu dile getiren Turhan Çömez iki paralel çalışma yapıyor. Milliyetçi eksenli yeni parti veya buna uygun bir partinin genel başkanlığı. Çömez, geçen hafta Manisa'da ilgi çekici bir konferansa katıldı. Manisa kamuoyunun yakından tanıdığı DP İl Başkanı Rıfat Uygur, Türk Metal Sendikası Başkanı Mehmet Ali Özaltın ve merkez sağın bazı etkin isimleri toplantıya katıldı. Organizasyonu eski Genç Parti İl Başkanı Kamber Oğur yaptı. Genç Parti genel başkanlığına gidecek yolda, Turhan Çömez olacak mı? Cem Uzan, partiyi bırakır mı?

Saadettin Saran
DYP eski Genel Sekreteri ve Manisa eski Milletvekili, Hülya Avşar'ın sevgilisi Saadettin Saran ile sıkı çalışma içinde. Saran'ın siyasete hazırlandığı kulislere yansıdı. Tevfik Diker'in hem ANAP'ta, hem DYP'de siyaset yapması, Tansu Çiller ve Özer Çiller'e yakın isim olması akıllara bazı senaryolar getiriyor.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Koru ve Kahraman'ın 'Beyin Fırtınası' (2)   / 11-04-2008
 Koru ve Kahraman'ın 'Beyin Fırtınası' (1)   / 10-04-2008
 'Mart 2009'da genel seçim'   / 09-04-2008
 Malatya'nın özelliği ve güzelliği   / 08-04-2008
 Hükümet modelleri ve gizli planlar   / 07-04-2008
 Manşetimiz yakın tarihe ışık tutuyor   / 06-04-2008
 Erdoğan'ın elindeki formüller   / 05-04-2008
 İlter Türkmen: Gül çok iyi yolda   / 04-04-2008
 Başbakan: Manifesto gibi savunma yapacağız   / 03-04-2008
 'Makul mantıklı' plan   / 02-04-2008
GÜNCEL
Bir Bir cinnet 3 can
Anadolu Üniversitesi'nde memur olarak çalışan genç kadın, rektörün...
Son poz katilin
Tarladan çıkan deha
'Süt kokulum gitti'
Altın yerine kelepçe
523 bin YTL'lik duvar!
Sıra 'büyük abiler'de
SPOR
Son Son saniye yıkımı
Kanarya Alex'in golüyle 1-0'ı bulurken Ankara Hamilton'la skoru...
Uslu çılgına döndü
Fener'i Kezman yaktı
Carlos taktiği
Van Gaal için bir daha
Bekle beni Avrupa geliyorum
Kartal harekatı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 19°C 14°C 
ANKARA Çok Bulutlu 27°C 14°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 29°C 19°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 28°C 18°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 31°C 16°C 
EKONOMİ
IMKB E: 41.980,110 D:% -0,28
DOLAR S: 1,303 D:% 0,27
EURO S: 2,064 D:% 0,56
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu