AKP MKYK pazartesi günü kritik bir toplantı yapacak. Toplantıda, Başbakan Tayyip Erdoğan eldeki formüllerin detaylı şekilde tartışılmasını sağlayacak. Formüller A, B planı belirlenecek. A planı, Anayasa Mahkemesi kararına kadar izlenecek olanları, B ise karar sonrasında izlenecek politikaları içeriyor. A planı içindeki formüller şöyle:
MHPileanlaşma MHP lideri hafta içinde bazı önerilerde bulundu. AKP'nin MHP ile zemin çalışması yapması mümkün. AKP'nin, MHP imzalı 2000 tarihli parti kapatmalara ilişkin Anayasa değişiklik önerisini gündeme getirmeye hazırlandığı bir dönemde MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dokunulmazlıklara dokunmak şartıyla, AK Parti'yle masaya oturmaya hazır olduklarının sinyalini verdi. Şandır, 2000 yılındaki imzalarının arkasında olduklarını belirtti ve "Gerek o zamanki gerek şimdiki teklifimizde dokunulmazlıkların yasama faaliyetleri dışında kaldırılması esastır. Bu yapılırsa teklifler üzerinde konuşma imkanı vardır" çağrısında bulundu.
CHPileanlaşma CHP lideri Baykal, bazı işaretler veriyor. Demokrasi için, ortak platform sağlanabilir mi? Yetkililer arası görüşme, genel başkanlar arası görüşme olasılıkları değerlendirilecek.
Referandum Her ne kadar AKP'liler referandum için gerekli 330 oya ulaşmada sorun yaşamayacaklarını, yani 10 fire vermeyeceklerini düşünseler de böylesi bir gelişme mümkün. Öte yandan Cumhurbaşkanı da doğabilecek riskler nedeniyle referanduma yanaşmayabilir. Son çare olarak bu formül elde tutulacak.
Savunma AKP'liler bir yandan Anayasa'yı değiştirme formülleri üzerinde çalışırken diğer taraftan çok iddialı bir savunma hazırlığı içinde. Anayasa'nın 69. maddesine Ekim 2001'de eklenen "Temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verilebilir" cümlesini krizden en yumuşak şekilde çıkabilmenin yegane formülü olarak görenler var. Çünkü Mahkeme böylece hem AKP'yi cezalandırmış, hem de Türkiye'yi daha derin bir krizin içine çekmemiş olur. Ama toplumun büyük bölümü bu Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'nin bu yapısıyla AKP'nin kapatılıp Erdoğan başta çok sayıda partilinin yasaklı olmasını mukadder görüyor. Ya da B planı devreye girecek Anayasa Mahkemesi kararını muhtemelen, 2008 ekim-aralık aylarında verir. Kapatılma kararı çıkarsa, yeni parti kurulur. Yeni parti lider seçer, bu yeni lider Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilir. Yeni genel başkan kim olur? Başbakan kim olur? Zaman içinde konuşulur. Yerel seçim ile genel seçimi birleştirmek veya yasaklılar için 2009 Martı'nda yapılacak yerel seçimlerde, ara seçim pozisyonu sağlanır.