'Dinimizde zorlama yok' Dinimizde zorluk olmadığını ve namaza günde bir vakit ile kılmaya başlayabilir, sonra alışınca arttırılır demiştiniz. Doğru mu? Bu konuda açıklayıcı bilgi verirseniz çok sevinirim. İşin açıkçası ben henüz namaz kılmıyorum. Ama kılmak istiyorum. Yani bir yerden başlamak istiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
* Dinimizde zorluk olmadığı gibi, zorlamak da yoktur. Yüce Allah bizi eğitmek, terbiye etmek, yetiştirmek, şekillendirmek, olgunlaştırmak için vahy, yani kitap gönderir. Peygamber de bu kitabı, vahyi öğretir, tebliğ eder, ulaştırır ama asla insanların tercihine müdahale etmez. Zaten insanın iradesine, tercihine müdahale edecek bir güç olsaydı, bunu Yüce Allah yapardı. Çünkü gönüllere, beyinlere girip orada değişim yapacak, yapabilecek tek güç Allah'tır. "Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzündekilerin hepsi elbette iman ederdi. O halde sen, inanmaları için insanları zorlayacak mısın?" (Yunus, 99).
SABAH NAMAZI İLE BAŞLA... Demek ki dinde zorluk yok, zorlamak da yoktur. Zorluk yoktur çünkü Yüce Allah insanlara güçlerinin yetmeyeceği hiçbir yükü yüklememiştir (Bakara, 286). Gelelim sorunuzun ikinci bölümüne. Yüce Allah Kur'an'da beş vakit namazı bir ayetin içinde sıralamamaktadır. Çeşitli ayetlerde beş vakit namazı gündeme getirmektedir. O zaman bizim şu soruyu sormamız gerekiyor: Neden bir ayetin içinde değil de çeşitli ayetlerde sıralamaktadır? Cevabını, sorunuzda anladığınız şekilde verebiliriz. Bir ayetin içinde sıralasaydı namaz kılmaya mecburen beş vakit ile başlayacaktık. Beş vakit namaz kılamayacak olana bir vakit ile başlamasını söyleyebiliriz. Çünkü Yüce Allah'ın o ayetini uygulayıp fetvamızı verebiliriz. Sen namazını, sabah namazını kılmaya başlayarak kılabilirsin. Göreceksin ki sabah namazı diğerlerini çağıracaktır.
EMEK SARF EDECEKSİN... Hem nişanlımla olan ilişkimin devam etmesi hem de işlerimin açılması için Salat- ı Terficiye okumayı düşünüyorum. Lakin 4444 tane okunup okunmaması konusunda sizin görüşünüzü almak istedim. Bu çok kıymetli dua illaki 4444 kere mi okunmalıdır? Canı gönülden okunduğunda 1 tane bile olsa kabul olmaz mı?
* Nişanlınla ilişkinin devam etmesi öncelikle senin aklın ve gönlündeki sevgiye dayanmalı. Aklın ve sevginin olmadığı yerde Yüce Allah yardım etmez. İşlerinin iyi devam etmesi için önce sen işinde çalışacak, emeğini sarf edecek, terini akıtacaksın. Ardından Yüce Allah'ın yardımını isteyeceksin. Şu kadar dua edersen şu olur diye bir fetva vermek yanlıştır. Dediğin gibi birileri, gönlünün derinliklerinden gelerek yaptığı dua, bu şekilde yapmayanın yüzlercesinden daha üstün olabilir. Sayı önemli değildir, önemli olan samimiyettir. Yüce Allah seni işinde başarılı ve bereketli kılsın.