Kurban hakkında sorulan sorular e)Takvadenenruholgunluğunaulaşmaktır Bütün ibadetler takva denen denize akar. Tıpkı Karadeniz'e akan ve onu besleyen ırmaklar gibi. İşte kurban ibadeti de takva denizine akmakta, onu beslemektedir. Yüce Allah bunu Hac suresinin 37. ayetinde şöyle açıklamaktadır: "Bu kurbanların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır! Fakat Allah'a ulaşacak olan sizin takvanızdır. Sizi doğru yola erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye, bu hayvanları sizin istifadenize sundu. Güzel davrananları müjdele." Yüce Allah bizim et ve akıttığımız kanı dikkate almamaktadır. Onlar madde olduklarından dolayı Allah'a ulaşamazlar. Allah'a ulaşan bizim samimiyetimiz, ihlasımız ve takvamızdır. O kurbanı keserken sahip olduğumuz manevi ruh haline göre bizim ibadetimizi değerlendirecektir. Niyetine et kesip yemek, insanlar kurban kesiyor desin, yani gösteriş için yapıyorsan bu ibadet olmaktan çıkmaktadır.
Kurbanhakkındamerakedilenlerecevaplar 1- Ölü içinkurbankesilirmi? Ölü için kurban kesmek şirke girer. Kurban, Allah için kesilir. Allah'a yapılacak niyetin yanında başka bir varlık anılamaz. Yok, Allah için kesiyorum da, sevabını ölülerime veriyorum mantığı yanlıştır. İbadetin sevabı, onu yapana verilir. Bırakınız ölülere kurban kesmeyi, Hz. Peygamber'e kurban kesenler de vardır. Bu da şirktir. Böyle kurban çeşitleri yoktur. Halkın kestiği kurbanı ete çevirip para kazanmak için ölüleri, Hz. Peygamber'i bile istismar etmektedirler. Ölüler üzerine ibadet olmaz, ölüler istismar edilemez. Bakara 272'ye ve Fussilet 46'ya bakarsanız yapılan ibadetin kime ait olacağını, sevabının kime ödeneceğini öğrenirsiniz.
2- Kurban kesmeyip parasını fakire veya bir kuruluşa bağışlamamız mümkün müdür? Günümüzün en büyük sorunu da bu soru olmaktadır. İnfak etmek, yani bir fakire para vermek bir ibadet; kurban kesmek ise başka bir ibadettir. Bir ibadeti diğerinin yerine koyamazsınız. Mesela: Oruç tutma yerine namaz kılayım diyemezsiniz. Hacca gitme yerine bir ay oruç tutayım diyemezsiniz. Bir ibadet diğer ibadetin yerini alamaz. Onun için, kurban kesmeyeyim onun parasını infak edeyim diyemezsiniz. Çünkü bunlar ayrı ibadetlerdir. Ayrıca sen benim yerime kurbanımı kes diyerek uzak yerdekini vekil tayin edemezsiniz. Vekalet kurbanı keseceğin arkadaşlardan birine veya kesen kasaba verebilirsin. Zaten kurbanın ortaklarının tamamı bıçağı vuramayacaktır. Benim gözüm görmesin, birilerine paramı veririm şeklinde bir ibadet olamaz. Birileri senin yerine namaz kılabilir mi? Kurbanın etinden yemek zorunda olduğunu Hac 36'da görmüştük. Mümkünse kurbanınızın yanına gidip ibadete iştirak etmelisin. Birisi senin yerine ibadet yapamaz. Para vermeniz kurban ibadeti için yeterli değildir. O zaman parayı ver kasaptan et alınsın, dağıtılsın. Etin dağıtımına da iştirak etmelisin. Görmediğin, katılmadığın bir ibadetin etkinliğini nasıl göreceksin.
3- Hangi hayvanlardan kurban kesilir? Yüce Allah kurban kesilecek hayvanlar için Hac 34'de "en'am" kelimesini gündeme getirmektedir. "En'am", geviş getiren, çift tırnaklı, otobur ve dört ayaklı hayvan anlamına gelmektedir. Pençeli, etobur, iki ayaklı ve geviş getirmeyen hayvanlar kurban olamaz. Sizlerin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, tesirini, faydasını Yüce Allah'ın vermesini, nice bayramlara ulaşmanızı en ince ve derin duygularla Yüce Allah'tan diliyorum. Geleceğiniz aydınlık, bereketli ve mutlulukla dolu olsun.