Hac
Kabeyi ziyaret etmek anlamına gelen bu ibadetin ana amacı eğitimdir. Ziyaret edilen Beytullah, yani Allah'ın evi; bir üniversite, bir mabet görevini yapmaktadır. "Neden her zaman Mekke'ye gidip Kabe'yi ziyaret ediyor da, her yıl ayrı bir şehirde bunu yapmıyoruz?" Bu soruya şu şekilde cevap verebiliriz: İlk insan Mekke denilen şehrin topraklarında yaratıldı, ilk aile orada kuruldu, insanlığın kültürü oradan çıktı, medeniyetin çıkış yeri orası olmuştur. İlk mabet ve ilk üniversite orada kurulduğu için her yıl orayı ziyaret ederek haccımızı yapıyoruz. Kabe denilen mabedin ilk yapımcısı, Hz.Adem'dir. Daha sonra Yüce Allah, kaybolan bu mabedin yerini Hz. İbrahim'e göstererek onu yeniden inşa etmesini emretmiştir. (Hac, 26) Kabe'nin, yani Beytullah'ın görevleri nelerdir? Bu mabet ve üniversitede verilecek eğitimin getirisi şunlar olmalıdır: 1- Şirk ile mücadele ederek, tevhit inancını yerleştirmek, gönülleri şirkten temizlemek (Hac, 26) 2- İbadet etmek (Hac, 26) 3- Öğretilecek bilgi ve yapılacak ibadetlerle insanlığa bereket saçmak ve insanlığa rehberlik ederek onu cehaletin karanlığından çıkarmak (Al-i İmran, 96) 4- İnsanları oraya toplayacak olan sevabı, bilgiyi, güzellikleri üretecek eğitimi vermek (Bakara, 125) 5- İnsanlığa güven verecek olan bir barış ahlakını gerçekleştirmek, (Bakara, 125-Al-i İmran, 97) 6- Kabe'nin bir ismi de Beyt-i Atik'tir. Kuş yavrusunun yuvada kuvvetlenmesi, büyüyüp olgunlaşması, özgür kalmak, kurtarmak, asalet, şeref, güzellik manalarına gelen atik kavramı, Beytullah'ın mabet ve üniversite boyutlarının ne denli insan şahsiyetini kuvvetlendiren, onu özgürlüklere kuş gibi uçuran, onu yanlış inançlardan kurtaran, ona asalet ve şeref veren, güzelliklerle donatan görevleri yerine getirdiğine işaret etmektedir. (Hac, 29)
İçindebirçokibadetvardır Bu noktada şu soruyu sorabiliriz: Böyle bir mabedi ve üniversiteyi ziyaret etmenin bize ibadet olarak getirisi nedir? Hac ibadeti bize dinsel eğitim vermektedir. Ayrıca çevre bilincini geliştirmektedir. Kavga etmenin yanlış olduğunu öğreterek, ruhumuza yerleştirerek sosyal ahlak da kazandırmaktadır. (Bakara, 197) Hac ibadeti bizim takva denilen ruh gıdası ile gıdalanmamızı, aklı hayatımıza sokmamızı temin etmektedir. (Bakara, 197) Hac ibadeti aynı zamanda bir zikir, bir tövbe ve istiğfarı sağlayan ve sağlaması gereken bir ibadettir. Arafat'ta vakfe, onun bir farzı olması nedeniyle tanışma, buluşma, bir araya gelmeyi temin eden bir ibadet olmaktadır. Dönmek, yüzmek anlamı ile tavaf ibadetinin yer alması nedeniyle bir tesbih ibadetidir. Demek ki hac ibadetinin içinde nice ibadetler vardır. Aklını kullanmak, zikir, dua, tesbih bu ibadetlerden birkaçını oluşturmaktadır. Hac ibadetinin farzıyeti bir imkandan doğmaktadır. Bu imkan meselesi görecelidir. Mekke'de yaşamakta olan birinin imkanı farklıdır. Uzaktan gelen birinin imkanı farklıdır. Uzaktan gelenler ekonomik imkana sahip olmalıdırlar. Oraya ulaşan bir şoför, bir muavin, bir pilot, bir kafile görevlisi ekonomik imkanı olmasa bile o ibadeti yapma imkanına sahip olmuş demektir.
Gençyaştagitmekuygundur Haccın farzları şunlardır: İhrama girmek, Arafat'ta vakfe yani durmak, Kabe'yi tavaf etmek birincil farzlardır. Müzdelife'de zikretmek, Mina'da istiğfar etmek için oralara inmek de ikincil farzları oluşturmaktadır. Hac ibadetini genç yaşlarda yapmak daha doğru olacaktır. Çünkü yaşlılık döneminde insanlar çok eziyet çekiyorlar. Kendi sorunları ile uğraşırken, ibadetin hazzını duyamıyorlar. Sizleri hacca uğurlarken, o ibadetin etkisini ruh ve davranışlarında elde etmeniz, sıhhat ve afiyetle dönmeniz için dua edip uğurluyoruz.