Ramazan sonrası beslenme
Ramazan sonrası, özlenen besinler nedeniyle oruç tutanlar fazla, dengesiz ve vakitsiz beslenir, bu da bazı sağlık sorunlarına neden olur. Herkes yaşına, cinsiyetine, yaptığı işin ağırlığına, mevsim özelliklerine uygun biçimde, yeterli, dengeli beslenmelidir. Bunun için de yeterli miktarda süt, et, sebze ve tahıl ürünleri alınmalıdır.
ÖĞÜN SAYISI 2'DEN 3'E ÇIKAR Ramazan ayı boyunca yapılan hatalı ve dengesiz beslenme, metabolizmanın hızını yavaşlatır. Mide ve bağırsak sistemi 2 öğüne alışmaya başlar. Ramazan sonrası öğün sayısı yeniden 2'den 3'e çıkar. Eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş dönmek, birçok sağlık probleminden bizi korur. Özellikle şeker, kalp, hipertansiyon, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları olanlar, daha fazla dikkat etmelidir. 3 ana öğünde yağ ve kalori oranı yüksek gıdaların tüketiminden kaçınılmalı, 3 ana öğün aralarında meyve, süt, yoğurt gibi gıdalar tüketilmeye çalışılmalıdır. Öğle ve akşam yemekleri yağ oranları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalıdır. Öğünler tüm besin gruplarını kapsamalıdır.
BUNLARA DİKKAT! * 3 ana öğünde az miktarda yemeli, hafif ızgara, buğulama, haşlama tarzı yemekler seçilmelidir. * Ara öğün alternatifleri meyve, kepekli tost, kepekli bisküvi, peynir, meyveli yoğurt, normal yoğurt ya da ayran olabilir. * Tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. * Ramazan boyunca hareketin azalması, açlık ve yeterli sıvı tüketememeye bağlı kabızlık olabilir. Bunun için meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. * Günlük 2-2.5 lt sıvı tüketilmeli, tercihen bu sıvı su olmalıdır. * Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
|