Bayram sofralarına dikkat edilmeli...
Özellikle bayram günü sofraların çeşitliliği nedeniyle ve toplu olarak yenilen yemeklerde, kişiler beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Bayram ziyaretlerinde sıklıkla tüketilen tatlı ürünleri, en büyük sorunu oluşturur. Fazla miktarda tatlı tüketimi, mide yanmasına ve bağırsak sisteminin bozulmasına yol açar. Bu yüzden tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmak gerekir. Bayram ziyaretleri sırasında çay, kahve, asitli içeceklerin tüketim miktarı da artmaktadır. Fazla miktarda alındığında kafein içerikli içecekler uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu, huzursuzluk yapabilmektedir. Bu yüzden çay, kahve yerine yeşil çay, rezene çayı, adaçayı, ıhlamur, ayran, komposto gibi içecekler tercih edilmelidir.
Sıvı tüketimi artırılmalı Bayram sabahı, güne hafif bir kahvaltı peynir, zeytin, domates, salatalık, reçel, kepekli ekmek, buğday gevreği, süt) ile başlamak gerekir. Öğle ve akşam yemeklerinde de yağ ve şeker oranları düşük olan besinler tercih edilmelidir. Çorba, ızgara et ve tavuk ürünleri, sebze yemekleri, salata, kepekli ekmek, yoğurt veya ayran en uygun seçeneklerdir. Bu 3 ana öğün aralarında meyve tüketilmesi de bu geçiş döneminin daha kolay olmasını sağlar. Ramazan ayı süresince kişilerde sıvı alımı düşer. Bu düşüş Ramazan'ın son günlerinde en yüksek düzeylere çıkar. Bu nedenle bayramdan itibaren günlük sıvı tüketiminin artırılması gerekir. Ramazan boyunca yaşanan uzun açlık sürelerine rağmen birçok kişide kilo artışı görülür. Metabolizma hızının yavaşlaması ve hareketlerin azalması bunun en büyük nedenidir. Ramazan ayında alınan kilolardan kurtulmanın en önemli yolu ise düzenli egzersizdir.
|