Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 08 Ekim 2007  
Yazar Arşivi
Kur'ân'ın indirildiği gece: Kadir Gecesi
Kadir Gecesi neden bin aydan daha hayırlıdır?

Kadir Gecesi neden bin aydan daha hayırlıdır?

Yüce Allah Kadir Suresi'nde Kadir Gecesi'nin neden önemli olduğunu bazı oluşumlara bağlamaktadır. Böylece bize bir şeyi önemsemenin nelere bağlı olacağını öğretmekte, önemsiz şeylere önem vermenin doğru olamayacağının vurgusunu yapmaktadır. Şimdi Kadir Gecesi'nin öneminin bağlı olduğu oluşumları ele alabiliriz.
Melekler ve Rûh o gece Rablerinin izniyle her türlü için iner dururlar. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir selamdır. (Kadir, 4-5)
1. Bu gecenin değerini bu belirlemektedir. Şimdi kadr kelimesinin ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde açıklayarak bu içeriğini orada görmeye çalışalım. Kadr kelimesinin manaları şunlardır.
a) el-kadr kelimesi "kanun, plan" demektir. Bu kelimeyi fiil kalıbında aldığımızda "kanuna bağladı, planladı" demek olur. Kadir Gecesi'nde melekler ve Rûh yani Cebrâil yeryüzüne inerler ve her işi planlarlar, kanuna bağlarlar. Teşbihte hata olmayacağı kuralından hareket ederek şu örneği verebiliriz:
"Devletler gelecekte yapacakları işlerin kalkınma planını yaparlar. Yüce Allah melekleri ve Cebrail'i yeryüzüne gönderiyor ve onlar bir sonraki Kadir Gecesi'ne kadar yeryüzünün ve kın planlamasını yapıp kanunlaştırırlar, yani takdir ederler."
Dördüncü sonunda geçen min kulli emr "her türlü iş için" ifadesi bunu ifade etmektedir. Bir yıllık tüm işleri planlamaktadırlar. İşte Dühân 4'te anlatılan da budur: "Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir." Her hikmetli iş, Kadir Gecesi'nde hükme ve karara bağlanmaktadır. Onun için Dühân Sûresi 3. ayette yer alan "mübarek gece" de Kadir Gecesi anlamına gelmektedir. Demek ki Kadir Gecesi, mübarek bir gece olmaktadır. İşte Kadir Gecesi'nde af dilemenin ve tövbe etmenin önemi buradan kaynaklanmaktadır. Meleklerin ve Cebrâil'in yapacağı planlamaya dahil olacağından, gerçekleşmesi garanti olmaktadır.
b) Kadr "değer" demektir. "Kadrini bilmek" derken, değerini bilmek ifade edilmektedir. Fakat bu kelimenin fiil kalıbını alınca "değerlendirdi" anlamına gelmektedir. Melekler ve Cebrâil bir önceki Kadir Gecesi'nden bu geceye kadar geçen bir yıl içinde olanların değerlendirmesini yaparlar. Aynı zamanda Kadir Gecesi'nde bizim isteklerimizi değerlendirirler. Değerlendirip karara bağlarlar.
c) Kadr, "ölçü" anlamına gelmektedir: "Biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık" (Kamer 54/49) buyururken, kader kelimesine "ölçü" anlamı verilmektedir. Yüce Allah, kâinatı, içindeki cisim ve varlıkları belli bir ölçüde yaratmıştır. Şimdi bu üç manadan hareketle Kur'ân'ın bu gecede inmesinin bağlantısını kurabiliriz. Kur'ân Allah'ın kanunudur, ahlâki değerleri getirmiştir, bir hayat ve davranış ölçüsüdür. Kur'ân insanlığa düşünce ve davranış ölçüleri getirmiştir. Bu bakımdan Kadir Gecesi ile Kur'ân örtüşmektedir.
d) Kadr "güç" anlamına gelmektedir: "Şüphesiz Allah her şeye güç yetirir" (Bakara 2/109) buyururken kadr kelimesini kad kalıbında kullanmaktadır. Yüce Allah her şeyi Kadir Gecesi'nde planladığı ve kanuna bağlayıp yarattığı için gücünü tatbikata koymuştur.
e) Kadr, "mübarek, şeref, azamet" anlamına da gelmektedir. Onun için, Dühân 3'te Kadir Gecesi'ne "mübârek gece" denmiştir. Kur'ân da insanlığa şeref vermek için gelmiştir (Enbiyâ 21/10; Zuhruf 43/44).
f) Kadr, aynı zamanda "daraltmak, yani eksiltmek" anlamına da gelmektedir (Fecr 89/16).
Kadir Gecesi'nde meleklerin yeryüzüne inmesi, insanların af dileyip tövbe etmeleri kötülüklerin alanını daraltmakta, günahları eksiltmekte ve şeytanın çalışma alanını da daraltmaktadır. Yüce Allah Fecr 16'da belirttiği gibi imtihan etmek için bazılarının rızkını daraltmaktadır. Bu daraltma eylemini ifade ederken kadera fiilini kullanmaktadır. Kur'an'ın görevlerinden biri de kötülüğün alanını daraltmak, iyiliğin alanını genişletmektir. Şeytanın insanlar üzerinde olan etkinliğini azaltmak da bu görevler içerisinde yer almaktadır.
2. Kadir Gecesi insanlık için bir "sel"dir. sel, "rahmet, merhamet, barış" manalarına gelmektedir. Çünkü bu kelimenin kökü, barış anlamına gelen silmdir.
Selâmı kök kalıbı olan "barış" manasına bağlayarak açıklarsak şöyle bir açılım getirebiliriz: Yüce Allah Kadir Gecesi'nde kullarının kendisi ile barışmasını istiyor, yanlış inanç ve davranışlardan vazgeçip af dilmek için kapısına gelmelerini bekliyor. Onun için Kadir Gecesi "barış gecesi" olmaktadır. İnsanların kendileriyle ve insanlarla barışması onlardan istenmektedir. Bu manadan hareket edersek, Kur'ân'ın bu gecede inmesinin sebebi bütün müminlerin barış içine girmesini amaçlamasıdır: "Ey iman edenler! Hep birden barışa girin" (Bakara 2/208). Kur''ın barış emri ile Kadir Gecesi'nin selm oluşu örtüşmektedir.
Selâm kelimesi "rahmet" anlamı ile de Kur'an'ın görevi ile örtüşmektedir. Çünkü Yûnus Sûresi'nin 57. âyetinde Kur'ân'ın müminlere rahmet olduğu ifade edilmektedir.
Selâm kelimesini "esenlik" manasına da alabiliriz. Kadir gecesi tan yeri ağarıncaya kadar insanlık için esenliktir. Zaten Ys25. Yüce Allah kullarını esenlik yurduna çağırmaktadır.
Esenlik yurduna çağrıyı insanlığa getiren Kur'an Kadir Gecesi ile örtüşmektedir. O gecede indiği için o gecenin esenliğini insanlığa taşımaktadır. Hz. Aişe, Hz. Peygamber'e Kadir Gecesi'nde ne yapacağını sormuş ve şu cevabı almıştır: "Allah'ım, sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle, de" (TirmizDa'avât 84; İbn Mâ ce, Dua, 5). Demek ki Kadir Gecesi'nde istiğfar edip af dilemek gerekiyor. Hz. Peygamber'in o gecede Kur'ân okuduğu ve çalıştığı nakledilmektedir.
Kadir Gecesi Yüce Allah'ın bütün kullarına yani bütün insanlara affın tövbenin ve barışın kapılarını açtığı ve kullarının bu af ve tövbe denen değişime ve gelişime koşmalarını istediği gecedir. Barış ağacının gönüllerden çıkıp dallarını bütün insanlığa sarmasını istediği gecedir. Kadir Gecesi insan hayatının yeni bir başlangıcı olması gerektiği bir gecedir. Bu yeni başlangıç Allah'a tövbe edip yönelmek geçmiş günahları için af dilemek ve barışmak için ilahi kapıları zorlamak demektir. Bizler bu gece önce Rabbimizle, kendimizle ve sonra bütün insanlıkla barışacağız. Biz şunu diliyoruz; Kadir Gecesi bütün insanlık için bir barış gecesi olsun, düşmanlıklar ortadan kalksın ve akan kanlar dursun. İşte gönülden çıkan bu dileklerin Yüce Allah'a ulaşmasını benliğimizin derinliklerinden diliyoruz.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kutsal kitapların müjdelediği elçi   / 07-10-2007
 Hz. Peygamber'in özellikleri ve görevleri   / 06-10-2007
 Kâbe'yi ziyaret etmek Allah'ın hakkıdır   / 05-10-2007
 Kâbe her yönden bereket kaynağıdır   / 04-10-2007
 İlk mabet ve üniversite 'KABE'nin işlevi   / 03-10-2007
 Şartlar namazı terk ettirirse ne olur?   / 02-10-2007
 Namazın kazası var mı?   / 01-10-2007
 Ölü için Kur'an okunur mu?   / 30-09-2007
 Mezarları ziyaret etmenin faydası var mı?   / 29-09-2007
 Maharet çocuğu kötülüklerden korumak   / 28-09-2007
GÜNCEL
Kanlı Kanlı Bayram: 13 şehit
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala PKK, Gabar Dağı'nda askeri...
Hac'da cep vurgunu
Avcılar'da bomba kabusu
Üçüzlere nazar değdi
Aşkları 8 bin yıllık
Sıla yolunda doğurdu
Dayak intikamı
SPOR
Aslan Aslan kredi kullandı!
UEFA'da Sion zaferiyle turlayan Cimbom, Kayseri'deki lig maçında kaza...
Nobre topukladı Kartal...
Kartal'a hayat öpücüğü
Bana Topuz'u getirin
Deplasman canavarı
Kezman depremi
Yiğido kaçamadı: 2-2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 25°C 16°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 29°C 12°C 
İZMİR Az Bulutlu 29°C 19°C 
ANTALYA Az Bulutlu 30°C 20°C 
ADANA Az Bulutlu 33°C 18°C 
EKONOMİ
IMKB E: 56.792,970 D:% 3,42
DOLAR S: 1,182 D:% -1,71
EURO S: 1,670 D:% -1,45
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku