Siz o madene iner misiniz? GüneyAfrika'da dünyanın en büyük 5. altın üreticisi HarmonyGold'a ait Elansrand madeninde meydana gelen kazada 3bin200madenişçisi mahsur kaldı. Nerede kaldı biliyor musunuz? Yerin 2bin200metrealtında.
***
Şirket sözcüsü Amelia Soares hanımefendi çarşamba sabahı yerel saatle şu açıklamayı yaptı: Madende işçilerin kullandığı asansörün elektrik kablosu bir su borusu yüzünden koptu. Asansör çöktü. O sorada işçiler madenin dibindeydi. İkinci asansörü indirdik ama kurtarma uzun sürebilir. Madendeki sıcaklık 40 dereceyi aşabilir. İşçilerin hayati tehlikesi var.
***
Bize ne kardeşim Güney Amerika'daki madenden, diyebilir misiniz şimdi? Normalde diyemezsiniz. Kimse diyemez. Ama bize böyle dedirtiyorlar. Bizi bu şekilde, umursamaz, hissetmez, işitmiz, düşünmez biçimde yönlendiriyorlar. Yerin dibinde mahsur kalanlar Türkler olsaydı, belki biraz daha yanardı içimiz.
***
İyi de Güney Afrikalılar insan değil mi? Bir insanın, yer kürenin neresinde olursa olsun, yerin 2 bin 200 metre altında mahsur kalmasını nasıl umursamayız? Mümkündür umursamayız. Takmayız bile!..
***
Çünkü sistem şöyle işliyor. Globalleşme var. Küreselleşme tam gaz. Bu küresel şirketlerin ve CEO'ların dünyasında... Medyalar, gazeteciler, hükümetler ve onların sözcüleri... Anlı şanlı liberaller ve onların demokratik versiyonları için... Sadece, ülkelerin makro verileri ile ilgileniyorlar. Sadece, küresel şirketlerin başarılarını odaklanmış durumdalar. Ve CEO'ların milyon dolarlık yıllık gelirleri veya maaşları karşısında hepsinin ağzı sulanıyor. Medyalar, küresel şirketlerin vereceği yıllık ilan gelirlerine mahkum edilmiş durumda.
***
Bu sistem yürürlükte iken... Hangi liberal demokrat, madenin karanlık, sıcak, nemli 2 bin 200 metre dibinde mahsur kalmış zavallı amele tayfası için bir şeyler hissedebilecek? Hem ne lüzümu var kalıbı üzmeye? Kalıp, tam da küresel şirketin bilançosuna endekslenmişken, ne gerek var zorluk çıkarmaya... İşçiler mahsur kaldılar da ölüp gittiler mi? Altın madeni öder ailelelerine üçer beşer bin papel tazminat parası, yerin dibine inecek yeni ameleler bulur, olur biter.
***
Küresel dünyada insanlar için düşünmek ve üzülmek artık demodedir. Küresel şirketlerin iyi olması ve CEO'ların mutluluğu esastır. Hem zaten demiyorlar mı ikide bir: Artık bilgi çağına girdik. En değerli şey bilgidir. Bunun öztürkçesi şudur ama: İnsan teferruat haline gelmiştir. Emekliler, işçiler, köylüler ve hatta fikir işçileri dahil herkes sürünür, inler, ölürler. Yaşasın global değerler!