Sağlıklı Ramazan sofraları
Oruç tutanlarda, Ramazan ayında 12 saatten fazla açlığa bağlı olarak kan şekeri düşer. İftarda birden fazla miktarda yemek yenildiğinde kan şekeri yükselir. Eğer kişiler sahu ra da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle iftar sonrası az ve sık beslenilmeli ve mutlaka sahura kalkıp hafif bir yemek yenilmeli. İftarda çorba, hafif bir et yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmek tercih edilmeli. Bundan 1 saat sonra meyve yenilmeli, yatarken de süt içilmeli. Yatıncaya kadar su tüketmek ihmal edilmemeli. Sahurda peynir, zeytin, reçel, yumurta, kepekli ekmek, domates ve salatalıktan oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilmeli. Hamur tatlıları yerine sütlü ve meyve tatlıları seçilmeli.
Pidehazmızorbirbesindir İftarda fazla miktarda yemek, boş olan midede ani bir yüklenmeye neden olur. Bu durumda sindirim zorlaşır ve midede ekşime, yanma, bağırsaklarda şişkinlik ve kabızlık sorunları olabilir. İftardan hemen sonra çay ve kahve tüketmek bağırsaklardan demir emilimini azaltacağından bu gibi içecekler en az 2 saat sonra içilmelidir. İftardan sonra fazla ve sık aralıklarla içilen sigara ise kandaki oksijen oranını düşürerek, sindirimin zorlaşmasına neden olur ve bilinen zararları dışında da zararları olur. Ramazan'ın vazgeçilmezlerinden birisi olan Ramazan pidesi, hazmı en zor besinlerden biridir. Bu yüzden pide yerine kepek ekmeği tercih edilmeli veya az miktarda pide tüketilmelidir.