Esnaf ayakta duramıyor TESK Başkanlığı'na seçilen Bendevi Palandöken, esnafın krizde kaybettiklerini henüz geri alamadığını ve şu anda ayakta durma çabası içinde olduğunu söyledi
Küçük esnaf ekonomimizin bel kemiği. Esnafın ayakta kalabilmesi ise toplumun genel ekonomik durumuyla ilgili. Birçok sorunla boğuşan esnafın durumu aslında Türk ekonomisinin de önemli bir fotoğrafını ortaya koyuyor. Esnaf ve sanatkarın çatı örgütü Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanlığı'na seçilen Bendevi Palandöken, sorularımızı cevapladı:
Esnafımızkrizdekaybettikleriniyerinekoyabildimi? Esnaf-sanatkar kesimi halkın temel ihtiyaçlarını karşılayan bir sosyal grup olarak, ekonomik yaşamın göstergesidir. Esnafsanatkarlarımız halen 2001 öncesindeki ciro ve kazanca da ulaşamadı. Bugün esnaf ve sanatkarlarımızın yegane çabası, yalnızca ve yalnızca ayakta durabilmektir.
Esnafınşuandayaşadığıenbüyüksorunlarnelerdir? Esnaf ve tacir ayrımı konusunda yetersiz kalan 'Gayri Safi Gelir' ölçütünün terk edilmesi ve AB normlarına uygun yeni düzenleme şarttır.
FİNANSMANSORUNU... Aşırı merkeziyetçi vesayet ve denetim yetkileri içeren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu, çağdaş kriterlere ve AB normlarına uygun biçimde yeniden ele alınmalıdır. Hiper-süper marketler ile bakkal çekişmesi devam etmektedir. Bu kavga hiper-gros-süper marketler ile yaklaşık 80 meslek dalında faaliyet gösteren esnaf-sanatkarlar ve küçük işletmelerin mücadelesidir. Konfederasyonumuzun önderliğinde hiper ve gros marketlerin şehir dışlarında açılmasını öngören yasa Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanmış, ancak uzun zaman geçmesine rağmen büyük sermayenin lobi faaliyetleri nedeniyle yasalaşamamıştır. Esnafsanatkarı koruyucu düzenleme yapılmazsa kapanmalar devam edecektir. Esnafsanatkarın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan bir diğeri de finansman sorunudur. Yetersiz düzeydeki öz sermayesi ile işe başlayan esnafsanatkarlarımızın işini geliştirmesi için teşviklere ihtiyaçları vardır. Halk Bankası aracılığıyla kullandırılan bu kredilerin cazip hale getirilebilmesi için faiz oranının aşağılara çekilmesi gereklidir. Bir esnaf-sanatkar; başta Maliye Bakanlığı olmak üzere birçok kuruma neredeyse 10'un üzerinde değişik vergi vermekte, kendisi ve yanında çalıştırdığı kişilerin sosyal güvenlik primini ödemektedir. Devletimize herhangi bir yük getirmeden istihdam ortamı yaratan, meslek adamı yetiştiren esnaf-sanatkarlarımızın daha fazla korunması ve teşvik edilmesi gerekmektedir.