Branş öğretmeninin isyanı Türkiye'de resmi rakamlara göre 100 bin öğretmen açığı var. Buna karşılık işsiz öğretmen sayısı 200 bine yaklaşıyor. Atanan öğretmen ise sadece 20 bin kişi...
Yukarıdaki rakamlar çok çarpıcı. Herkesin aklına geliyordur. "Madem bu kadar açık var ve bunu kapatacak öğretmen adayı da mevcut, neden atanmıyor?" Buna hükümetlerin verdiği cevap "Bütçe" oluyor. "Açık nasıl kapatılıyor?" derseniz... Haftalardır yazdığımız sözleşmeli öğretmen, vekil öğretmen gibi yeni statülerle. Bu arada ayda 300 YTL'ye ücretli öğretmen de çalıştırılıyor. Ya da öğretmenlerin birbirinin yerine derse girmesiyle durum idare ediliyor. Sistem, yıllardar atama bekleyen branş öğretmenlerini isyan ettiriyor. İşte, bu öğretmenler dertlerini kendi ağızlarından şöyle anlatıyor:
'LİSELERİKİNCİPLANDAKALDI' Ülkemizdeki 'işsiz lise branş öğretmeni' sayısı, resmi verilere göre 100 bini geçti, ancak hiç kimse bu yaraya dikkat çekmiyor. Lise branşlarından son 4 yılda yapılan atama sayısı, 8 bin civarındadır. Haftalık saati en az ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden son 4 yılda 6 bin 300 atama yapılırken, Edebiyat, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu öğretmenliklerinden son 4 yılda yapılan toplam atama sayısı, sadece 7 bin 700'dür. Her atama döneminde ilköğretim branşlarına binin üzerinde kadro sayısı ayrılırken, lise branşlarının kadro sayısı 15, 30, 20 gibi komik rakamlardan oluşmaktadır. Ağustos-2007'de yapılan atamada Türkçe'ye 2 bin 410, İngilizce'ye bin 990, Din Kültürü'ne bin 300 öğretmen atanırken, Türk Dili ve Edebiyatı'na 400, Matematik'e 30, Fizik'e 15, Kimya'ya 30, Biyoloji'ye de 40 öğretmen atanmıştır. İlköğretim branşlarıyla lise branşları arasındaki fark ortadadır.
'ARTIKBİRÇÖZÜMBEKLİYORUZ' Artık gazetelerde, haber bültenlerinde "Müjde! 20 bin öğretmen atanıyor" gibi gülünç haberler görmeyi, duygularımızla dalga geçilmesini istemiyoruz. Resmi verilere göre 200 bin işsiz öğretmenin olduğu bir ülkede 20 bin öğretmen atanmasının neresi müjdedir? Bizler, Anadolu öğretmen lisesi ve eğitim fakültesi mezunları olarak öğretmenlik dışında ne gibi bir iş yapabiliriz? Özel dershaneler de piyasada 200 bin işsiz öğretmen olduğunu bildiği için aylık 300 YTL'ye sigortasız öğretmen çalıştırma yolunu seçiyor. Yıllarca emek ve zaman harcamış, en üst seviyede eğitim almış öğretmenler perişan. Bu arada yeni mezunlar verilerek işsiz öğretmenler ordusu giderek büyütülüyor. Lütfen artık bir çözüm bekliyoruz.