Bu ne yaman çelişki Vatandaş: Çalışmak istiyorum. Devlet: Çalışamazsın. Vatandaş: Emekli olayım Devlet: Olmaz çalış. Vatandaş: Tamam çalışayım. Devlet : Hayır sen hastasın
Hiçbir şey anlamadınız değil mi? Anlatmaya çalışayım. Okurumuz Manisa'da bir fabrika'da işçi olarak çalışıyordu. 2003'te, Manisa SSK Hastanesi kronik böbrek yetmezliği teşhisi koydu. Bunun üzerine işten çıkartılan okurumuza, devlet 1 Mayıs 2003'te maluliyet aylığı bağladı. Haftanın 3 günü hemodiyaliz makinesine bağlı bir şekilde hayatını sürdüren okurumuza, birkaç ay sonra böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Yeni böbreğin vücuda uyum süreci beklenirken 78 ay kadar sonra SSK tarafından okurumuzdan 'kontrol muayenesi' yaptırması istendi. Böbrek nakli yapıldığını gören hastane, bu kez 'çalışma gücünün 2/3'ünü kaybetmediğine' yani 'çalışabilir' olduğuna karar verdi.
2FARKLIRAPORYAZILDI Bu karar neticesinde, bağlanan maluleyet aylığı kesildi. Evli ve 1 çocuk babası olan okurumuz, geçim sıkıntısı çekmeye başladı. "Çalışabilir" raporu olduğu için Manisa İş ve İşçi Bulma Kurumu'na başvurarak çalışmak istediğini beyan etti. Kurum sağlık durumunun tespiti için Manisa SSK Hastanesi'ne sevkine karar verdi. İşte asıl ilginç olaylar dizisi bundan sonra başladı. Çünkü 6 ay önce "Çalışabilir" raporu veren aynı kurum, bu kez tam 8 uzman doktorun imzasıyla "Çalışamaz" raporu düzenledi. Okurumuz şaşırmıştı. Çalışmak istiyordu ama "Çalışamazsın" diyorlardı. Emekli olması da "Çalışabilir" raporuyla engelliydi. Şimd i okurumuz mağdur edilmiş durumda, hem de devlet eliyle. Haklı olarak soruyor: Mademiyiyimnedençalışmaizniverilmiyor?Mademhastayımozamanmaluliyetaylığımnedenkesiliyor?
***
Sistem değişti ama uygulanmadı
Okurumuzhastane hastane gezdirilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 28.6.2006 tarihinde bir genelge yayımlıyor. Kronik böbrek yetmezliği olan kişilere kontrol muayenesi yapılmaması, daha önce yapılmış olanların da iptal edilmesi isteniyor. Yani okurumuzun kontrol muayenesinde çıkan "Çalışabilir" kararını "İptal edin" diyor. Ama dinleyen yok.