Ramazan'da yanlış beslenmeye dikkat
Oruç ibadetini, sağlık açısından herhangi bir problem yaşamadan gerçekleştirebilmek için birtakım yanlış beslenme alışkanlıklarından uzak durmak gerekir. Oruç tutanların Ramazan'da iki ana öğün olan sahur ve iftarda yediklerine dikkat etmeleri sağlık açısından büyük önem taşır. Ayrıca gün boyunca oruç sırasında vücutta yaşanan değişimler konusunda bilinçli ve dikkatli olunmalıdır. Uzun süre aç kalmak iştahı ve doyma eşiğini arttırdığı için normalden çok fazla miktarda ve hızlı yenmesine sebep olur. Bu nedenle özellikle iftar zamanı bir anda aşırı şekilde yüklenmek sağlık açısından sakıncalıdır.
İftarda dikkat edilmesi gerekenler * İftara su, çorba ve hafif yiyeceklerle başlayın. * İftarda hızlı ve çok miktarda yemek yemeyin. * İftardan birkaç saat sonra ana öğünü tercih edin. Meyve ve sebzeye ağırlık verirken yoğurt, ayran veya süt tüketimine de özen gösterin. * İftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra ara öğün gibi takviye alın. Bu, en ideal iftar sofrasıdır (Taze fasulye, ıspanak, patlıcan, semizotu, Brüksel lahanası, beyaz lahana, börülce, brokoli gibi sebze yemeklerini, balık, tavuk ve kuru baklagilleri tercih edin). * İftar sofralarının geleneksel çeşitlerinden olan tatlıları ise yemekten iki saat sonra yiyin ve sütlü tatlıları tercih edin.