Araplar ve Japonlar en iyi bahşişçi
Kaldığımız bu özel otelin servisşefiYunusŞan meslek hayatında 25 yılı geride bırakmış, 7ülkede yaşamış. O bir gurme, şarap uzmanı someliye; yani yeme-içme sanatçısı. Yemek esnasında yanımıza uğradığında onun o derinbilgilerinden faydalanmak istedik. Ne isterseniz isteyin, cevabının onda olduğuna emin olabilirsiniz. Meslek hayatı boyunca pek çok ülkedenmisafir ağırlayan Yunus bey sorularımıza dayanamayarak değişik ülkelerin bahşişkültürünü özetledi. * İngilizler, Avustralyalılar, Ruslar, Güney Afrika Beyazları: Yüzde 10 * Belçikalılar, Hollandalılar, Almanlar, Latin Halk, Afrikalılar: Yüzde 25 * Kuzey Avrupalılar: Yüzde 5 Yüzde 10 * Amerika, Kanada: Yüzde 15 * Fransızlar, İtalyanlar, İspanyollar, Yunanlılar, Slav Halkı: En zoru * Araplar, Japonlar: İyi bahşişçilerden * Asya ülkelerini sormayın. * Türkiye'de başı İstanbul'da yaşayanlar çekiyor; hesaba göre yüzde 10 ila 15 arası verirler. Ankara bölgesinden de verenler olur ama İzmir bölgesinde yaşayanlarda böyle bir kültür yoktur. * Yemekte Türkbeyler bahşiş bıraksa, hanımıkontrol eder, kendince fazla görürse yarısını veya hepsini gerialdıranlar çoğunluktadır. * Türkiye'de yaşayan azınlıklarRum,Musevi,Ermenilerde bahşiş kültürü oturmuş, hizmetini iyi yaparsan yüzde10tipgaranti ve devamlı müşterin olurlar.