Sonuçlar doğru değil mi?
Başkent'te birçok kişi birbirine aynı şeyi soruyor: AK Parti nasıl yüzde 47 oy aldı? Her 2 kişiden 1'i nasıl AK Parti'ye oy verdi? Meydanlara toplanan yüzbinler-milyonlar ne oldu? Bu soruları bir kuşku izliyor: Yüksek Seçim Kurulu, ilk kez bu seçimi bilgisayar ortamında yaptı. Sonuçlar saatte alındı. Acaba bilgisayar ortamında bir müdahale mi oldu?
***
Bu konu daha çok muhalefet partilerine oy verenlerin zihnini meşgul ediyor. Büyük şehirlerin "muhalif" kesimlerinde insanlar bir araya geldiğinde birbirlerine aynı soruyu yöneltiyor: "Sen oy vermedin, ben oy vermedim. O halde her 2 kişiden 1'i nasıl AK Parti'ye oy vermiş olabilir?"
***
Zihinleri kurcalayan soruları yanıtlayabilmek için, ana muhalefet partisinin seçim gecesi nasıl çalıştığını, sonuçları nasıl kontrol ettiğini araştırdık. Cumhuriyet Halk Partisi, seçim gecesi Genel Merkez Konferans Salonu'nda Genel Sekreter Önder Sav başkanlığında bir Bilgi İşlem Merkezi oluşturdu. Sonuçların rahatça Genel Merkez'e ulaştırılması için 81 ile özel telefonlar tahsis edildi. Bilgisayar uzmanı 100'ün üzerinde genç, tüm il, ilçe ve beldelerdeki CHP'li sandık görevlileriyle tek tek bağlantı kurup sonuçları aldı. Bu sonuçlarla televizyonlarda yayınlanan rakamlar karşılaştırıldı. YSK tarafından da ilan edilen sonuçlar ile CHP Genel Merkezi'nin elde ettiği sonuçlar arasında bir fark görülemedi.
***
Bir başka veri: MHP, Mersin ve Nevşehir'de sonuçlara itiraz etti. Ama YSK'nın ilan ettiği sonuçlar doğru çıktı.
***
Özetle, Tandoğan, Gündoğan ve Çağlayan'a akan yüz binleri rahatsız etse de, bizzat muhalefet partilerinin genel merkezlerine ulaşan bilgiler sonuçları doğruluyor. Yani birileri bilgisayarlara müdahale etmedi. O halde, "Ben vermedim, sen vermedin o halde kim verdi?" sorusunun yerine başka sorulara yanıt aramak, muhalefet için daha yararlı olmaz mı? Mesela: "Bu kadar insan AK Parti'ye neden oy verdi?"