Gözler Çankaya'da AKParti iktidarının kesinlik kazanmasından sonra, gözler Çankaya seçimine çevrildi. Kim Cumhurbaşkanı olacak? Cumhurbaşkanlığı seçimi için AKParti nereden destek alacak? Ankara'da bu sorulara yanıt aranıyor.
***
Başbakan,"uzlaşma" aranacağını dün bir kez daha açıkladı. AKPartiGenelBaşkanYardımcısıDengirMirMehmetFırat da "Uzlaşmayaaçığızveaçıkolacağız.Amadayatmayakarşıyız" dedi. MHPGenelBaşkanYardımcısıCihanPaçacı"Kapımızkimseyekapalıdeğil" derken, "bağımsız" olarak Meclis'e giren DTP'liler, hükümete "Görüşmeyehazırız" mesajı gönderdi. CHP'nin de bu kez cumhurbaşkanlığı oylamasına ilişkin politikasını değiştirmesi bekleniyor. DSP kökenli CHPMilletvekiliEmrehanHalıcı,"cumhurbaşkanlığıseçimindesürecikilitleyecekbirtavıriçerisindeolmayacaklarını" söyledi. Halıcı,Türkiye'ye "uzlaşma" kültürünü aşılayan Ecevit'in bu politikasını kendilerinin de her alanda sürdüreceklerini ve sadece "halkınyararı"nı esas alacaklarını belirtti.
***
Peki AKParti tekrar AbdullahGül'ü aday gösterirse muhalefetin tavrı ne olur? DTP'li bağımsızlar kendileriyle görüşülmesi şartıyla AKParti'ye destek verecek gibi görünüyor. Buna karşılık CHP ve MHP kendi adaylarını çıkartabilir ya da ortak bir aday üzerinde uzlaşabilir. Ancak muhalefetin aday çıkartması, AKParti'nin kendi adayını seçtirmesini kolaylaştıracak. Çünkü önemli olan MeclisGenelKurulu'na 367 milletvekilinin katılması. Muhalefet partileri kendi adaylarını desteklemek için GenelKurul'a katıldığında bu sayı aşılmış, yeni bir cumhurbaşkanlığı krizi doğmamış olacak. Böylece ilk 2 turda olmasa bile, 3. turda AbdullahGül'ün yarıdan 1 fazla oyu sağlayıp seçilebileceği konuşuluyor. Gül'ün adaylığı önünde şu anda bir engel bulunmuyor. BaşbakanErdoğan'ın da Gül'e destek verdiği ve kendisi istemedikçe AKParti'nin yeni bir aday çıkartmayacağı bildiriliyor. Nitekim Başbakan, dün ÇankayaKöşkü çıkışında "AbdullahGülBey'iniradesibenimiçinönemtaşıyor" sözünü tekrarladı.