Meclis Başkanlığı muhalefete verilebilir mi? TBMM, yemin töreninin ardından 10 gün içerisinde yeni başkanını seçecek. Meclis'teki sandalye dağılımına bakıldığında, yeni Başkan'ın AkParti'den çıkması gerekiyor. Üçte iki çoğunluğun arandığı ilk iki turda olmasa bile, yarıdan bir fazla oyun yeterli olduğu üçüncü turda AKPartili bir aday rahatlıkla MeclisBaşkanı seçilebilir. Ancak; Seçimin iktidar partisine kazandırdığı makamlar, "mutlakbirüstünlük" görüntüsü veriyor. Cumhurbaşkanlığı,MeclisBaşkanlığı,Başbakanlık. Öte yanda belediyelerin tamamına yakını... Günün sorusu şu: Böyle bir tablo Türkiye'de "kamplaşma"ya yol açar mı? Seçim sonuçları belli olduğunda Başbakan'ın ilk mesajı "uzlaşma" olmuştu. Bu mesaj doğrultusunda önümüzdeki günlerde "kamplaşma" tehlikesini bertaraf edecek sürpriz bir adım gelebilir mi?
***
Peki ne olabilir bu adım? MHP'nin oylamaya gireceğini açıklamasından sonra AbdullahGül'ün en geç 3. turda Cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyor. Gül'ün Çankaya'ya çıkacağı neredeyse kesinlik kazandığı için, sembolik bir makam olan MeclisBaşkanlığı,Başbakan'ın yapacağı bir jestle muhalefete bırakılabilir. Peki ne sağlar böyle bir jest? Öncelikle partiler arasında "hoşgörü" ortamının gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca, bu adımla iktidar partisi muhalefete "CumhurbaşkanıbizdenamaCumhurbaşkanlığınavekilisizdenolsun" demiş olur. Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce MeclisBaşkanlığı'nda muhalefete yapılacak böyle bir jest, Cumhurbaşkanlığı seçiminin hiçbir sıkıntı yaşanmadan geçmesine katkıda bulunabilir ...Ve tüm liderlerin istediği "uzlaşı" sözde kalmamış olur.
***
Şu anda AKParti'nin gündeminde "sürpriz" yok. Dün iktidarın önde gelen isimlerinden ve yeni kabinenin olası üyelerinden SalihKapusuz'a sorduk. Kapusuz,Türkiye'de şimdiye kadar böyle bir örnek bulunmadığını, dolayısıyla MeclisBaşkanı'nın millet iradesi doğrultusunda seçileceğini söyledi. Zaten bu öneri "Türkiye'debirilkgerçekleşsin" diye yapılıyor. Çünkü başta da vurguladığımız gibi, MeclisBaşkanlığı"sembolik" bir makam. Üstelik Başkanlık, kritik oylamalarda, ait olduğu partiye oy kaybettiriyor. Çünkü Başkan, yönettiği oturumlarda oy kullanamıyor. Özetle, kolay feda edilebilir. Ama Türkiye'ye getirisi, feda edilen makamla kıyas kabul etmeyecek kadar büyük olabilir.