Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 11 Haziran 2007  
Yazar Arşivi

Besin alerjileri 2

Vücudumuzun normal koşullarda zararsız olarak algıladığı bazı besinlerin, bağışıklık sistemimizdeki farklılıklar nedeniyle zararlı madde olarak algılandığında besin alerjilerinin ortaya çıktığını geçen haftaki yazımda belirtmiştim. Alerjiye yol açan gıdaları anlatmaya devam ediyorum.
Fıstık ve yağlı tohumlar: En sık alerjen kaynakları; yer fıstığı, badem, ceviz, Hindistan cevizi, şam fıstığı, fındık ve kestane olarak sayılabilir. Bunlar ani reaksiyonlara neden olur. Astım, dudaklarda şişme, yanaklarda kabarma ve ödem, ürtiker oluşturabilir. Badem, kestane, fındık ve yer fıstığının yağları da soluma ile alerjik tepkilere yol açabilir.
Tahıllar: Buğday ve mısır alerjisi sık görülür. Bu ürünleri içeren tüm yiyecekler diyetten ayıklanır. (kepekli ürünler, makarna, erişte, ekmek, nişasta, malt, soya sosu gibi )
Etler: Bebeklik döneminde .tavuk ve sığır etleri zaman zaman reaksiyona neden olur.Domuz eti de ürtikere yol açabilir.
Meyveler ve sebzeler: Çocukluk döneminde meyvelerden; elma, armut, kavun, karpuz, kiraz, vişne, şeftali, portakal, kayısı, çilek çiğ halleri ile alerjik olabilir. Sebzelerden; domates, kabak, patates, havuç, kuşkonmaz, kereviz çiğ yendiklerinde yada kabuklarıyla genellikle ciltte alerjiye neden olur.

ÇOCUKLUKTA OLUŞUYOR
Kurubaklagiller: Fasulye, yerfıstığı, bezelye, soya fasulyesi özellikle çocuklarda alerjen etki gösterir.
Baharatlar, çeşni vericiler: Tüm baharatlar alerjiye neden olabilir ancak en sık gözlenenler arasında; karabiber, kırmızı biber, kimyon, anason, karanfil, tarçın, dereotu, kişniş, zencefil, hardal, vanilya ve nane sayılabilir. Bunların bazıları soluma ile bazıları yendikten sonra reaksiyon oluşturur.
Katkı maddeleri: Besinleri hazırlamada kullanılan çeşitli maddelere karşı hassasiyeti olan kişiler risk taşır. Nadiren alkollü, sodalı ve asitli içecekler ile çikolata ve kafeinli içecekler de alerjiye neden olmaktadır.
Besin alerjilerinde tıbbi tedavinin yanında mutlaka alerjen maddeler günlük diyetten ayıklanmalıdır. Daha çok çocukluk döneminde aktif oldukları için anne-babalara büyük görev düşer. Çocukların sağlıklı büyümesi için geçici süreli hangi besine ya da besinlere hassasiyet varsa mutlaka tüketim ortadan kaldırılmalıdır. Her bünyenin besinlere karşı duyarlılığı farklıdır. Bebeklerde ve çocuklarda yeni besinlere geçiş döneminde anneler çok dikkatli olmalı, çocuğu 3-4 gün aralıkla yeni bir besinle tanıştırmalıdır ki, herhangi bir reaksiyon var mı gözlenebilsin.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Besin alerjileri   / 04-06-2007
 Besin zehirlenmeleri   / 28-05-2007
 Kanser ve beslenme   / 21-05-2007
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
GÜNCEL
Türk Türk kaymak sever
Sıcak yaz aylarına girerken, dondurma sektörünü pazar lideri...
'Tat'lı piknik
Ufuksuz kaldık
Bir OKS klasiği
Hırsızların şifresi çözüldü
Elleriniz kırılsın
Bir çaydanlıktan binbir...
SPOR
İlk İlk bomba Polak
Galatasaray'da Feldkamp'ın verdiği transfer listesinin başında...
Mehmet Topuz için Sağlam teklif
Gudjohnsen hazır
Şimdi sırada samba var
Rota Brozek'ler
Önce Kazım sonra Helguera
Günah keçisi oldum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 26°C 19°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 20°C 15°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 30°C 20°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 27°C 20°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 30°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.086,740 D:% -1,69
DOLAR S: 1,358 D:% 2,38
EURO S: 1,812 D:% 1,46
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu