Damızlık ithali AB'ye yarar Damızlık hayvan ithaline ilişkin gelişmeleri eleştiren yazılarımıza, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit'ten olumlu destek geldi. Macit'in iddiaları ve görüşleri şöyle: Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Eker, damızlık hayvan ithaline izin verileceğini açıkladı. Eker, "1/98 sayılı Ortaklık Konseyi kararı kapsamında bizim AB'den 19 bin ton et almamız gerekiyor. 'Almıyorum' demekle olmaz. Getir standardını ona göre ticaret yap. Biz et yerine damızlık alacağız. Türkiye'nin damızlık ihtiyacı var"dedi.
DELİ DANA TEHLİKESİ... Bundan önceki hükümetler tarafından tüketicinin sağlığı düşünülerek, deli dana (BSE) hastalığınedeni ile et ithali askıya alınmıştı. Hastalık riski bugün de sürmektedir. Türkiye 1986 yılından başlayarak 10 yıllık sürede 300 bin başa yakın damızlık düve ithal etmiştir. Söylendiği gibi, Türkiye'de damızlık düve ithali yasak değildir. İthalata devlet desteği kaldırılmıştır. Deli dana hastalığı olan ülkelerden ithalat yasaktır. Belli koşulları yerine getirenler, düve ithal edebilmektedir. Deli dana hastalığı dünyada 25 ülkede görülmüştür. Bunlardan 18'i AB ülkesidir. AKP Hükümeti önce, 2000 yılında kurulmuş bulunan Deli Dana Hastalığını Takip Komisyonu'nu 9 Ekim 2006 tarihinde kaldırdı. Şimdi her ülke dendamızlık hayvan ithal edebilmenin yolu açılmaktadır. Deli dana hastalığı riski devam ederken damızlık hayvan ithal edilmesi, Türk hayvancılığı için büyük tehlike yaratacaktır.
TÜRKİYE'DE ALT YAPI MEVCUT Türkiye'nin kendi iklim ve doğa koşullarına uygun damızlık gereksinimini karşılayabilecek alt yapısı mevcuttur. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ihtisaslaşmış bir kurumdur ve tüm damızlık taleplerini AB ülkelerindeki kalitede ve verimlilikte karşılayabilecek kapasitededir. Türkiye'nin eksiği, kendi kaynaklarımıza güvenen bir hükümettir. Damızlık ithalatı, AB ülkelerinde biriken hayvan varlığını eritme politikasının bir sonucudur. Konuya hangi yönüyle bakılırsa bakılsın; damızlık ithali kararı, AB ülkelerinin yararına, ama Türkiye'nin zararınadır. Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden ithalat konusunda ciddi kısıtlamalar getirdiği bir dönemde Türkiye'nin ithalat kararı alması anlamlıdır.
'SİZ KİMİN BAKANISINIZ?' Sayın Bakan'a buradan soruyorum: Siz kimin bakanısınız? Türk hayvan üreticisinin mi yoksa AB hayvan üreticisinin mi? Bakanlığınızda canlı hayvan ithaline imza atamayacağını söyleyerek emekliye ayrılan bürokrat var mıdır? Tarım Bakanı'nın görevi halkı ithalata özendirmek değil, elindeki birinci sınıf düveyi kasaba göndermek zorunda kalan üreticinin çaresizliğini gidermek; ürettiği sütü, eti değerinde satamayan üreticinin ürününü değerlendirmek olmalıdır.