Rakı liginde son durum
Bendeniz rakıyı pek sık içmem. Fakat rakı çeşitleri artık arttığına göre, meraklılarına bazı bilgileri aktarmak da asil bir görev sayılabilir.
***
Yeni Rakı Acımtırak sevenlere göre...Yeni Rakı stili, rakıyı hemen hemen her akşam ve tüm bir geceye yayarak içenlere hitap ediyor. Anason bakımından zengin olmayan Yeni Rakı'nın alkolden gelen tadında üzüm çeşnisi algılanmıyor, hatta hafif bir acımtıraklığı da var.
Tekirdağ Rakısı Hafif içimiyle kadınların tercihi... Tekirdağ Rakısı'nın sırrı, Çorlu'daki özel artezyen kuyularından alınan suyunda saklı. Anason kokusu yoğun olduğu için her yiyecekle uymuyor. Yumuşak içimi nedeniyle kadınların tercihi oldu.
Tekirdağ Altın Serisi Anason kokusu duyulmuyor. Tamamen yaş üzümden sınırlı sayıda üretiliyor, l ayı meşe fıçılarda olmak üzere 3 ay dinlendiriliyor. Meşe fıçı, anasonun bazı kişilere hoş gelmeyen aromasını alıyor.
Altınbaş ve Kulüp Rakı sofrasının ağır topları. Altınbaş ve Kulüp, geleneksel olarak üzümden üretilen göbek rakıları. Rakı sevenler arasında önemli bir sadık kitleye sahip. Ağızda şekerli bir tat bırakıyor.
Efe Rakı Ağızda alkol tadı bırakmıyor. Ege ve Çeşme'nin anasonu ile en iyi kalite Anadolu üzümleri nedeniyle yumuşak bir içime sahip. Burunda ve ağızda kaba bir alkol kokusu ve tadı kalmıyor. İçimi yumuşak, rahat, eskilerin deyimiyle "kaymak gibi" bir rakı.
Efe Yaş Üzüm Rakısı Soğutarak sek içebilirsiniz. Ege Bölgesi Sultaniye ve Razaki üzümleri kullanılarak üretilen bu özel alkol, imbiklerde anason tohumları ile uzun süre damıtılıyor ve diğer rakıların 2 katı süre dinlendiriliyor. Efe Yaş Üzüm Rakısı'nı meze istemeden sek bile içebilirsiniz. Çilingir Rakı Sert rakıcılar için. Özellikle içtiği rakıda sertlik arayanlar tarafından tam not aldı. Damak yakan sert tadıyla kısa sürede rakıseverlerin vazgeçemeyeceği bir içki haline geldi.
Sarı Zeybek Boğazı tırmalamıyor. Meşe fıçılarda bekleyen Sarı Zeybek, diğer rakılardan farklı bir tat ve renge sahip. Yaş üzümün içinde daha zengin anason aroması var. İçimi son derece yumuşak. Mercan Rakı Anasonu bol, tok içimli bir rakı. Yumuşak ve tatlı içimi nedeniyle kadınların ve gençlerin tercihi. Mercan, anason kokusu zengin, damakta yoğun, tok ve yoğun içimli bir rakı.
Fasıl Rakı Mezelerle keyfine varın. Yumuşak bir içime sahip olan Fasıl Rakı, üzüm ve anason açısından zengin. Midye pilaki, fava gibi narin lezzetli mezelerle yudumlanmaya uygun bir tat.
Burgaz Rakı Hem sek olarak hem suyla içilir. Ayrıcalığını Istranca Dağları'nın sularından alıyor. Burgaz Rakı sek içilebileceği gibi, özellikle süt rengi beyazlığına ulaşıncaya kadar su ilavesiyle, ama mutlaka soğuk olarak içilebiliyor. İzmir Rakısı Ege yemekleriyle denemelisiniz. Ege Bölgesi'nin özenle seçilmiş yaş ve kuru üzümleri ile anason tohumlarından elde ediliyor. Ege mutfağına özel mezelerin, zeytinyağlı yemeklerin yanı sıra balık ve deniz mahsulleriyle de mükemmel bir uyum sağlıyor. İyice soğutmanız koşuluyla sek olarak içmeniz bile mümkün.