Bir bakıyorsunuz marketlerde kırmızı domatesler bu mevsimde göz alıyor. Bana soruyorlar bunu sık sık bu aralar: "Kışın domates yenmeli mi?" Yanıtım net ve hazır: Hayır yenmemeli! Kesin olarak söylüyorum bunu ve kış girdi gireli 1 kg. bile domates satın almadım. Kendim de yemiyorum, çocuklarıma da yedirmiyorum. Eskiden kışın domates mi görürdük? Bir düşünelim önce, salatalık ve domatesin kokusuyla yazın geldiğini anlardık... Şimdi doğaya ihanet ediyoruz ve bu ihanetin sonucu da hastalıklar yakamızı bırakmıyor. Üstüne üstlük tadını da alamıyoruz çoğu sebze meyvenin. Salçanın faydası domatesle aynı Domates, dünyanın en mucizevi sebzelerinden biri. Gün geçmiyor ki yeni bir faydası keşfedilmesin. Mevsiminde tüketelim bu sebzeyi diyorum. Kış için de formülüm şu: Domates satın almayalım. Onun yerine kurutulmuş domates, domates salçası ve ketçap bu sebzenin türevi olarak mutfağınızda yer alabilir. Bu ürünlerdeki faydalı madde oranı turfanda domatesten çok daha yüksek. Üstelik fiyatı da daha uygun. Turfandalarda hormon ve inorganik gübre tehlikeleri mevcut. Naylonlar altında ısıtıcılardan sızan gazlar da cabası. Domates kurutulduğunda, pişirildiğinde, salçaya ve ketçapa dönüştürüldüğünde özelliklerinde azalma olmuyor.
Kalp krizi riskini yüzde 50 düşürüyor Domatese kırmızı rengini veren maddeler, başta kanser olmak üzere birçok kronik dejeneratif hastalığı önlüyor. Yaşlanmaya, yaşlılığa bağlı görme azalmasına hatta Alzheimer'e karşı koruyucu. Yalnızca C değil bolca A vitamini de barındırıyor. Demir ve kalsiyum kaynağı aynı zamanda... Bu geleneksel sebzemizdeki önemli antioksidanlar vücudu adeta 'paslanmaya' karşı koruyor. Kanser, şeker, kalp ve damar hastalıklarına karşı yenmesi gerekiyor. İçerdiği antioksidanlardan en meşhuru namı diğer; 'likopen'. 1997 yılı Kasım ayında önemli bir tıbbi yayın olan 'American Journal of Epidemiology' dergisinde likopenin kalp krizi riskini yüzde 50 oranında düşürdüğünü belirten bir çalışma yayınladı. Likopen, ilk olarak ise erkeklerde prostat kanserini önlediği saptanınca popüler oldu. Kadınlarda da meme ve rahim ağzı kanserlerine karşı koruyucu olduğunu destekleyen pek çok bilimsel yayın mevcut. İşin en güzel yanı da likopenin domates pişince, kurutulunca veya salça haline gelince azalmaması. Hele bir de zeytinyağı ile tüketildiğinde biyoyararlanımı daha çok güçleniyor bu mucizevi maddenin. Hanımlar, güzelliğiniz için de vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum domates ürünlerinin. Cilt altında 'kollajen' ve 'elastin' adını verdiğimiz çok önemli bağ dokusu proteinlerinin yapımını uyarıcı etkileri keşfedildi. Bu da kırışıklık ve sarkmaların azalması demek. Yazın tüketimi ise güneşin ultraviole ışınlarına karşı cilt sağlığını koruyor. Sevgiyle, sağlıkla ve güzellikle kalın, doğadan dört mevsim istifade edin, ama kurallarına uyarak.