Geçen gün güvercinleri yazdım burada. Peşine şaşırtıcı bir şey oldu. Ak bir güvercin gelip balkon demirlerime kondu. Camı açtım, ürkütmemek için geri çekildim. Biraz bekleyip içeri girdi. Yanına yaklaştım kaçmadı. Belli ki evcildi. Paçalı, başının üzerinde belli belirsiz ibik benzeri bir yumru. Sevdim okşadım mutfak masası üzerine bıraktım. Onun dişine göre sadece bulgur buldum dolapta. Bir çanağa koydum, yemeğe başladı.
Sonra bir başka çanağa su, onu da kana kana içti. Sahibine, kümesine dönsün diye içim elvermeden alıp balkondan uçurdum onu. Birkaç kez kanat çırptı, tekrar balkona oradan da yine içeriye girdi.
Tanrı misafirim gitmek istemiyordu yani.
Evdeki yardımcı hanım ona
"Şanslı" adını koydu. Şanslı artık bizde.
İYİYE İŞARET Aynı gün güvercin tutkunu bir okurdan yazımla ilgili mail geldi.
İlginç şeyler anlatıyordu. O yazıdan alıntı yapmak için izin isteyen bir yanıt yazdım. Arada Şanslı'nın macerasını da anlattım. Nasıl besleriz, ne ederiz diye akıl da danıştım.
Çok geçmeden cevap geldi. Birazı şöyle: "Savaş Bey kutlarım. Güvercin size uğur getirecek. İyi bir işaret. Yem alana dek bulguru ıslatarak verin. Ama en kısa zamanda zahirecilerden akdarımısır darısı -kırık buğday-arpa gibi yemleri 250'şer gram alarak karıştırın. Bu karışımı sabahları yarım fincan, akşam üzeri güneş batmadan önce yarım fincandan az olarak verin. Su sürekli olarak bulunmalı. Kuş bellek yitimine uğramış olabilir. Çok yaşlanmış olabilir. Ama sizin bakımınızdan sonra toparlanırsa kendiliğinde yuvasına döner. Evinizin balkonu uygunsa orada besleyebilirsiniz.
Gelelim asıl soruna bu kuş erkek mi dişi mi? Bunu uzmanları anlar. Beslemeyi sürdürecekseniz dişiyse erkek, erkekse dişi bulacaksınız. Bahar gelene dek besleyin Ocak'ın 20'sinden sonra kuşların belleri ısınır derler Anadolu'da. Yani eş seçme dürtüleri ile devinmeye başlarlar anlamında kullanılır. Sevgiler.
Yalçın Tan