Genelkurmay Nitelikli lise ve meslek yüksek okulu mezununun bugünkü niteliksiz üniversite mezunundan çok daha yararlı olacağı gerçeği ortadadır. Hele her yıl üniversite kapılarından dönen milyonlarca gencimiz varken ülkemiz için mesleki eğitimin geliştirilmesi zorunluluktur. Hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız.
Milli Eğitim Bakanlığı, iş dünyasıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla mesleki eğitimin geliştirilmesi ve istihdam için işbirliği yapıyor.
Liselerde mesleki eğitimin yaygınlaştırılması için yeni bir taslak hazırlanıyor. Buna göre düz liselerin tamamında, ek olarak mesleki eğitim de verilecek. Belki süre 1 yıl uzatılacak ama öğrenci, liseyi bitirdiğinde bir mesleği olacak. Üniversiteyi kazanamazsa ortada kalmayacak, çalışabilecek.
Ya da mesleğiyle ilgili meslek yüksek okuluna devam edebilecektir.
***
Eğer gerçekleşebilirse bu eğitimimizde büyük reform olacaktır. Her yıl düz liselerden 800 bin öğrenci mezun oluyor. Bunun ancak 40-50 bini üniversite sınavlarını kazanabiliyor. Kalan 750 bin öğrenci boşta. Her yıl işsiz güçsüz 750 bin öğrenci.
Önceki yıllardan bekleyenleri de topladığınızda milyonlarca gencimiz olması gerekirken maalesef sorunumuz oluyor.
İşte bu yüzden liselerde mesleki eğitim verilmesi çok önemlidir.
Tabi liselerdeki mesleki eğitim projesini, nitelikli meslek yüksek okulları tamamlayacaktır.
Ülkemizde bu yüksek okullar sayıca yeterli gibi görünüyor. Bakıldığında Amerika'daki, Almanya'daki oranlardan pek farkımız yok. Yüksek öğretim içerisinde yüzde 30'larda. Ancak çoğunun içi boş. Donanımlı değil. Uygulama yapma imkanı yok.
Nitelikli meslek yüksek okulları açılması için "Özel sektör teşvik edilmelidir".
Dikkat edin, "Özel sektöre 'izin' verilmelidir" demiyorum; teşvik edilmelidir. Ama biz maalesef henüz izin verip vermeme aşamasındayız.
***
Meslek okulları, sadece "kazanamayanların, uzun okuma imkanı olmayanların gittiği okullar", olarak algılanmamalıdır.
Her öğrenci için cazip hale getirilmelidir.
Genelkurmay Başkanlığımız, askerlik süresini kısaltarak mesleki eğitimin gelişmesine çok büyük katkı sağlayabilir. Bu gün 4 yıllık lisans mezunu 12 ay yedek subay olarak veya 6 ay kısaltılmış olarak askerlik yapma hakkına sahiptir. Sadece iki yıl daha az okuyan meslek yüksek okulu mezunları, ilk okul mezunlarıyla aynı askerlik süresine tabidir. Bunun mutlaka bir askeri dayanağı vardır, bilemeyiz. Fakat meslek yüksek okulu mezunlarına, hiç olmazsa 8-10 ay kısa dönem askerlik hakkı verilmesi, gençlerimiz için önemli teşvik olacaktır.
Genelkurmay Başkanımız İlker Başbuğ'un yüzünün yarısı gölgeli değil, tamamı açık. Samimi, halkın içerisinde, sosyal konulara duyarlı bir görüntü sergiliyor.
Mesleki eğitimin gelişmesinde gerekli katkıyı sağlayacağı inancındayım.