Şok diyetler sağlık açısından uygun olmadığı gibi besin öğeleri açısından yetersiz ve dengesiz olması nedeniyle hastalıklara daha kolay yakalanma riskini artırır. Şok diyetler genelde çok düşük kalorilidir ve bazıları bir besin öğesinden zengindir ve diğer öğeleri hiç içermez, bazıları bir besin grubuyla diğerini bir arada tükettirmez, bazıları ise tek bir besine dayanır. Örneğin yüksek miktarda hayvansal kaynaklı besinlerden oluşan bir diyette, kolesterol açısından zengin olan hayvansal kaynaklı gıdaların çok fazla tüketimi, bu tür diyetler uzun dönem yapıldığında kalp sağlığını tehdit eder. Proteinleri yüksek miktarda içeren bir diyet böbreğe yük getirir, safra taşlarına neden olabilir. Sık sık çeşitli şok diyetleri uygulayan kişilerde sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, osteoporoz, dikkat azalması, anemi, saç dökülmesi, yorgunluk, baş dönmeleri, bulantı ve kusma problemleri görülebilmektedir.