Aşağıdakileri bırakın: Sigara Doğum kontrol hapı Çay, kahve ve kolalı içecekler, kakao, çikolata gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekler Alkol, özellikle kırmızı şarap Şeker Bazı durumlarda aspartan içeren besinler Çoğu hasta yukarıdakileri uygulayınca iyileşir. İyileşmeyenler şunlardan da kaçınmalıdır:
Bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler;
çikolata, maya türevleri ve maya ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir İçinde histamin bulunan yiyecekler;
peynir, salam, sosis, tuzlama lahana gibi İçinde migreni azdırabilecek doğal kimyasal maddeler bulunan yiyecekler;
portakal, muz gibi Yiyeceklere konan katkı maddeleri;
tartrazin (E102), benzoat (E210219), monosodyum glütamat (E621) gibi Buğday Süt Migrenle ilişkili başlıca yiyecekler bunlardır. Rejime dört hafta devam edilmesi uygun olur. Eğer bu programı uygularken migren krizi geçirmezseniz, 3-7 gün aralarla, dokunduğundan kuşkulandığınız yiyecekleri birer birer yiyin ve hangi yiyeceğin krize neden olduğunu saptayın. Eğer bir yiyeceği yedikten sonra migren ağrıları baş gösterirse, 3-4 gün yeni bir yiyeceği denemeyin. Çünkü bu süre içinde trombosit anormallikleri belirgin olmayabilir. Eğer bu programı uyguladığınız halde durumunuzda bir düzelme olmazsa, daha kısıtlı bir rejim uygulamak gerekir. Bu rejimde kişinin ancak 10-15 tür yiyeceği denemesine izin verilir. Bu rejim ancak bir doktor denetiminde uygulanmalıdır.
Dönüşümlü ya da ek olarak, trombosit yığılımını önleyen besin bütünleyiciler de alabilirsiniz. Bu yaklaşımın bir yararı da, çok sıkı bir rejim uygulamanızı gereksiz kılmasıdır. Trombositlere karşı güçlü etkileri olan besin bütünleyicilerin başında B6, C ve E vitaminleri, temel yağ asitleri (keten tohumu yağı, balık yağı ve eşekotu yağı gibi) ve zencefil gibi bazı besin maddeleri gelir. Yukarıda verilen rejim ve bileşiminde maya bulunmayan karma vitaminler, hastanın durumunda iyileşme sağlayabilir. Doğum kontrol kullanmaktan kaynaklanan ya da hapların kullanımıyla azan migrenlerde B6 vitaminini denemenin yararı olabilir. Östrojenler B6 vitamini gereksinimini artırır. Ayrıca günde 50 mgr B6 vitamini almak trombosit yığılımını da önler.
Migrenin öbür nedenlerinin başında çevresel kimyasal maddeler (sigara dumanı, parfümler gibi), aşırı televizyon seyretmek, stres, yorgunluk, omurga bozuklukları ve hipoglisemi gelir. (Omurgadaki bozukluklar çoğu kez masajla ve osteopatik uygulamayla geçirilebilir.) Ayrıca, bir öğünü atlayıp yememek de migrene yol açabilir. Düzgün aralıklarla yemek yemek önemlidir.