Kafkasya'nın ünlü içeceği kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen çok bir özel besin... Besleyici değeri yoğurtla aynı ancak şifa özelliklerine gelince yoğurttan çok farklı özelliklere sahip. Bu köpüklü, koyu kıvamlı, ekşimsi içeceği "iksir" olarak adlandırırsak, yanılmış olmayız... Birçok toplumda da. Bu olağanüstü içeceğin mucizeleri biliniyor ve bu bilinçle kullanılıyor. Eskiden, özellikle Orta Asya toplumlarında sofradan eksik edilmezmiş Kefir. Günümüzde ise halen Rusya'da sıkça tüketiliyor. "Uzun ömrün sırrı" olarak Orta Asya halklarının gündeminde yer alıyor.
Kefirde, mayalar başta olmak üzere bazı faydalı mikroorganizmalar bulunur ve bunlar mide-barsak yüzeyini koruyucu etki yapar. Bağışıklık sistemini düzenleyici etkiye sahiptir. Birçok bağışıklık sistemi hastalığında "halk ilacı" olarak kullanılmıştır. Bunların başında bronşit, egzama, sedef, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve bazı alerjik rahatsızlıklar gelir.
DOPİNG ETKİSİ Kefir yalnızca barsak floramızı düzenlemekle kalmaz aynı zamanda vücudumuzda doping etkisi yapan pek çok kıymetli madde içerir. Örneğin fosfor ve B12 vitamini, ikisi de çok ender bulunan maddelerdir. Vücutta sinir sisteminden kemik iliğine kadar desteklemedikleri organ ve doku yok gibidir. Triptofan, dışardan alımı zorunlu bir protein yapıtaşıdır ve kefirdeki miktarı birçok protein kaynağından açık farkla öndedir. Kefirdeki K vitamini yine ender bulunan ve kanama kontrolünde çok önemli olan bir maddedir, bolca bulunur. (Bronşit, egzema, sedef, böbrek ve karaciğer problemleri yaşayan bazı hastalarıma kefiri özellikle tavsiye ediyorum.)
KEFİR NASIL YAPILIR? Yapımındaki püf noktası kullanılan 'kefir mayası'. Ana maddesi süt, en sık olarak da inek sütünden yapılır. Kefir mayası taneler halinde olur, karnabahara benzer. Bunu süt kurumlarından temin edebilirsiniz. Sütü beş dakika kaynatıp bir kaba alın, 25 dereceye kadar soğutun, üzerinde biriken kaymağı alın. 1 litreye 15-20 gram kadar kefir tanesi eklemeniz yeterli. Homojen hale gelene kadar karıştırın. Porselen veya cam kap kullanın, kabın kapağını kapatın, yoğurt sarar gibi üzerini sarın. Kabın içindeki süt yaklaşık 20 saat sonra pıhtılaşacaktır. Pıhtı oluşunca kefiri buzdolabına alın ve soğuyuncaya kadar bekletin, sonra süzgeçle taneleri süzün. Bu taneleri buzdolabında saklarsanız, yeniden kefir yapmak için kullanabilirsiniz.
Bu arada dostlarıma ve okurlarıma bildirmek isterim: Telefonlarım değişti. 0 216 414 39 82 ve 0 216 414 67 49 numaralı telefonlardan bana ulaşabilirsiniz. Her türlü sağlık sorunlarınızı telefonla veya maille iletebilirsiniz. Bana ayrılan bu köşe tabii ki sizinle paylaşacaklarım açısından sınırlı. Sedeften, vitiligoya, kanserden, hepatite kadar, bana ulaştıracağınız her sorunuzu, zamanım yettiğince yanıtlayacağımdan emin olabilirsiniz...
Kendinize hastalanmadan önce de iyi bakın, sağlıkla kalın.