Hiçbir zaman tıbbi kıymetini yitirmeyeceğine emin olduğum bu mucizeyi size bir kere de hatırlatmak istiyorum. Kutsal kitaplarda adı defalarca zikredilmiş bu besinin gün geçmiyor ki yeni bir faydası keşfedilmesin. Zaten tarih boyunca da hem besin olarak kullanılmış hem de ilaç. Mitolojide ve botanikte 'ölümsüz ağaç' diye geçen bu tabiat mucizesinin bir tek ölüme çaresi yok adeta. Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri ise Ege Denizi'ndeki Santori Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri. Zeytinyağı kültürünü Akdeniz'e yayan ise Giritliler.
Kanserden koruyucu etkisinden tutun da yaşlanmayı geciktirici etkilerine kadar o kadar çok yararları var ki, buraya sığacak kadarından size bahsetmeye çalışacağım. Tüm bu etkilerinden, içeriğindeki faydalı yağ asitleri, fosfor, kükürt, kalsiyum, flor, magnezyum, A, C, E ve K vitaminleri, polifenoller başta olmak üzere kuvvetli antioksidanlar ve 'squalene' sorumlu. Zeytinyağındaki faydalı yağ asitlerinin kombinasyonunun anne sütüne çok yakın olması benim oldukça ilgimi çekmiştir.
KÖTÜ KOLESTEROLÜ ÖNLER Kandaki iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürür. Zeytinyağı ile aldığınız yağlar faydalı yağlardır, diğer yağlar gibi 'boş kalori' vermez size, hücre zarınızın yapısına girer, tüm hücre ve dokularınızı kalkan gibi korur.
Kan damarlarını koruyup damar duvarına zararlı yağların çöküp kireçlenme yapmasını, yani damar sertleşmesini önler. Bunu yalnızca içeriğindeki faydalı yağlarla değil güçlü antioksidanlarla yapar çünkü aldığımız kötü yağlar kana karıştıktan sonra kolayca oksitlenirler ve oksitlenmiş yağ da damar duvarının bir numaralı düşmanıdır. Bu da, damar sertliği ve tıkanıklığına zemin hazırlayan en önemli faktördür. Bunu engellediğimizde de tüm vücudumuzu korumuş oluruz çünkü damar sağlığı demek tüm vücudun sağlığı demektir.
KANSERE KALKAN OLUYOR Son günlerin gözde kanser koruyucusu 'köpek balığı karaciğeri'nin içerdiği 'squalene' adlı madde aynı dozda olmasa da zeytinyağında da mevcuttur ve düzenli kullanıldığında mide barsak kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türünden koruyucu etkisi olduğu birçok bilimsel çalışmada defalarca kanıtlanmıştır.
Benim, sedef ve egzema gibi kronik cilt hastalıklarında, hepatitlerde, kanserde, kalp damar hastalıklarında şiddetle hastalarıma tavsiye ettiğim ve yaşamlarına sokmaya çalıştığım bu mucizevi tabiat harikasını siz, hastalanmadan önce mutfağınıza dahil edin. Şifa amaçlı tükettiğiniz zeytinyağının mutlaka soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş 'sızma zeytinyağı' olması gerekmekte. Bir de zeytinyağını çiğ olarak tüketmeye gayret edin, salata ve zeytin soslarınızda kullanın, yemeklere piştikten sonra ilave edin.
Yüzünüzden gülümseme, yüreğinizden sevgi, evinizden şifa eksik olmasın. Sağlıkla kalın.