Vücudumuzun kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir, yapılan akıl almaz hilelerle yarardan çok zarar veriyor....
Türkiye'de hileli gıda piyasasında ürün yelpazesi bir hayli geniş. Sucuktan dönere, bisküviden süte, zeytinyağından baharata, peynirden yoğurda birçok ürüne hile karıştırılıyor. Medical Park Göztepe Hastanesi Diyetisyeni Hülya Çağatay, sütlü ürünlerde yapılan hileleri ve dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı: * Yoğurda nişasta katılarak kıvam alması sağlanıyor, bu şekilde de yoğurda su karıştırılabiliyor. Sulanan yoğurtta kalsiyum miktarı azalıyor, yüksek hacimde daha az kalsiyum alınıyor. Bunun yanında vücudunuza nişasta almış olursunuz ki hiçbir yararı olmayan nişasta boşa enerjidir. * Ayrıca yoğurdu katılaştırmak için büyükbaş hayvanların yağından elde edilen toz halindeki jelatin kullanılabiliyor. Vatandaşa bu yoğurtları köy yoğurdu diye satıyorlar. * Gereğinden fazla köpürmüş ayranlara dikkat ediniz. Margarin karıştırılarak köpürmesi sağlanmakta. Ayran içerken asla önermediğimiz sağlığı tehdit eden margarini almayın. * Ufalanmış peynir birleştirilip, kalıp peynir yapılıyor. * Kaşar peyniri yapımında soya proteini veya patates püresi kullanılıyor. Böylece peynirin kalitesi düşüyor. * Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir olarak piyasaya sürülüyor. * Beyaz peynire kireç katılarak, parlak beyaz renk alması sağlanıyor. * Pazarlarda satılan taze açık peynirler insan sağlığını tehdit ediyor. Çünkü bu peynirler, çiğ sütten üretiliyor. Çiğ süt hastalık yapıcı mikroorganizmaları barındırır. Süt kaynatılmadıkça hastalık riski taşır.