İnsanlara domuz etinden 'trişin' adlı bir parazit bulaşıyor. Doğrudan kalp kasına yerleşen bu parazit, son derece tehlikeli ve ölüme sebebiyet veriyor.
Domuz etinin zararlarını Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Şefika Aydın, şöyle anlattı:
* Domuz eti ile insana trişin hastalığı bulaşır. Trişin parazitinin sebep olduğu bu hastalıkta parazit doğrudan kalp kasına yerleşebilir. Bu hastalığın tek kaynağı domuzlardır. Trişin, domuzlarda ağır bir hastalık yapmaz. İnsanlarda çok tehlikeli ve öldürücü olabilir.
* Domuz eti çok yağlıdır. Atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalp enfarktüsüne sebep olur.
* Domuz yağı içerisinde 'sutoksin' denilen zehirli maddeler mevcuttur. Bu, çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanmasına yol açar.
* Kükürt yönünden zengindir. Kükürt, eklem iltihabı, kireçlenme ve bel fıtığı gibi hastalıklara neden olur.
* Domuz eti ve alkolün birlikte sık tüketilmesi siroza yol açabilir.
* Domuzda, büyüme hormonu da çok fazladır. Doku şişlikleri ve iltihaplanmalara yol açar. En kötüsü de, kanserin gelişmesine zemin hazırlar. Obezite sebebidir.
* Egzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabik deri hastalıklarına zemin hazırlar.