Açlığı bastırır, tatlı ihtiyacını giderir, çayın yanında eşsizdir, lezzetlidir, çocuklar ona bayılır... Sade, kremalı, damla çikolatalı, yulaflı, kepekli, tuzlu ve diyet gibi çeşit çeşit bisküvilere 7'den 70'e kimse 'hayır' diyemiyor. Türkiye'de çocukların yüzde 60'ı çok erken yaşta, bisküvi, çikolata ve gofret gibi tatlıları tüketmeye başlıyor. Temelde un, şeker, katı yağ kullanılarak üretilen bisküvilerin büyük çoğunluğunda trans yağ kullanıldığı için, cipsin tüm zararlarını içeriyor. Öte yandan, bisküvilerin içindeki şeker de sağlığımızı ciddi ölçüde tehdit ediyor. Uzmanlar, şeker maddesinin keşfinden önce şişmanlığın yeryüzünde sıkça görülen bir hastalık olmadığını vurguluyor. 18'inci yüzyıldan önce şişmanlık ancak 'üst sınıf' olarak tabir edilen toprak sahiplerinin övündüğü bir durumken, bugün insanlığı tehdit eden en önemli hastalıkların başında geliyor.
AMBALAJA BAKIN
Ayrıca, çocukların bolca tükettiği çikolata da, hacmi ile içeriğindeki enerji karşılaştırıldığında, az doyurucu, yüksek kalorili kompozisyonu ile şişmanlığa neden oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, hazır gıdaların insan sağlığını ciddi biçimde etkileyecek derecede katkı maddeleri içerdiğinin vurguladı. "Herhangi bir gıda maddesi satın almadan önce mutlaka ambalajın üzerini dikkatlice okuyun" diyen Kuzum, bisküvi, çikolata ve hazır çorbalardaki şüpheli katkı maddelerini, şu şekilde sıraladı:
'E330'A DİKKAT
* E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477, 605, 220, 221, 222, 223, 224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407. Öte yandan Kuzum, katkı maddelerinin neden olduğu hastalıkları şöyle anlattı:
* E200: Vücuttaki vitamin B12'yi yok ediyor ve mide-barsak hastalıklarına yol açar.
* E250, 251, 320, 321: Kalp hastalıkları, damar sertlikleri ve damar tıkanıklıklarına yol açar.
* E102, 120, E321, E312: Nörolojik hastalıklara sebep olur.
* E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217: Kanserojen hastalıklar...
* E330: En tehlikeli kanserojen katkı maddesidir.