'Akdeniz tipi diyet' denilen taze meyve-sebzeden zengin, zeytinyağı ağırlıklı, tahılın bol bulunduğu diyet tarzını öneren Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, kalp dostu beslenmenin yolunu özetledi: Siyah ve yeşil çay, elma, üzüm çekirdeği ve kabuğu, kırmızı şarap tüketilmesinin antioksidan etkileri yanı sıra damarlardaki kan akımını arttırdığını gösteren çalışmalar vardır. KOLESTEROLE DİKKAT! Hayvansal gıdalarda, fast-food'larda ve çoğu margarinlerde bulunan doymuş yağlar ve trans yağlar kolesterol düzeyini arttırır. Aynı zamanda iyi kolesterol (HDL) düzeyini de azaltırlar. Çoklu ve tekli doymamış yağlar ise (zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı gibi) kötü kolesterolü azaltıp iyi kolesterolü yükseltir. Balıkta bulunan Omega 3 yağ asitleri dolaşım sistemine yarar sağlar. VİTAMİNLERİ UNUTMAYIN Vitaminler: Folik asit, B6 ve B12 vitaminleri homosistein seviyesini düşürerek kalp hastalığı gelişimini engelleyebilir. (Homosistein kanda bulunan ve arttığı zaman kalp hastalığı ile ilişkili bulunduğu bilinen bir amino asittir.) Kilo kontrolü: Fazla kilo kalp hastalığının yanı sıra hipertansiyon, diyabete ve inmelere yol açar. Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkekte ise 94 cm olmalıdır. Düzenli kontrol: 35 yaşından sonra her yıl kolesterol düzeyi, kan şekeri ve kan basıncı (tansiyon) ölçülmeli. İdeal tansiyon değeri 120/80 mmhg, ideal kolesterol ise 200 mg ve altıdır. Hekim gerekli görüyorsa bu değerlere ulaşmak için ilaç kullanmaktan çekinmeyin. Diş sağlığı: Diş ve dişeti sağlığına önem verin. Diş çürükleri ve dişeti iltihaplarının kalp damarlardaki sertleşme sürecini hızlandırdığına dair veriler elde edilmiştir.