Body Language'yi okunduğu gibi "badi languiç" şeklinde yazdım ki kamuya hizmet olsun. Bunlar şimdilerin icadı şeyler. Eskiden, yani çocukluk çağlarımızda biz öyle vücut dili filan bilmez bir tek kuşdili konuşurduk. Son derece basit ve eğlenceli bir dildi. Mesela anneannem kuşdili marifetiyle, "Savaş" diyecekken şöyle seslenirdi: "Saga vagaş..." Sonraları unutuldu gitti kuşdili. Geriye kala kala çok farklı bir eylemler silsilesini anlatan "Aga nigi, naga nigi" tortucukları kaldı. Şimdi yükselen trent; Body Language. Yani "Vücut Dili"... Kriminolojiden tutun da pazarlama tekniklerine, psikolojiden girin de temaşa sanatlarına kadar, varsa yoksa vücut dili...
SEN Mİ ÖLDÜRDÜN?.. Diyelim ki sorgulanan bir zanlının vücut diline bakıp suçlu mu suçsuz mu anlıyormuş uzmanlar. Adam mesela "Sen mi öldürdün?" sorusuna cevap verirken; sol eliyle kulağını kaşıyıp bakışlarını da yine sol tarafa kaçırarak "Hayır asla. Ben o sırada Muammer abilerle okey oynuyordum" şeklinde konuşuyorsa, verdiği bu yanıtın üfürük, yani palavra olduğuna delalet ediliyormuş. Sağdan tarafa bakış fırlatıp, kulak mulak kaşımazsa anlıyorlarmış ki yanıtı doğru vermektedir o zanlı.
SATIŞLARI PATLATTI Zamanımızda orta ölçek işletmelerde bile başvurulan vücut dili yardımıyla satış arttırma dersleri var mesela. Örmeğin girdiğiniz bir giysi mağazasına, yanınızda hemen bir tezgahtar kız beliriyor. Kızımız bu yeni ve tılsımlı dilden habersizse sadece canınızı sıkacak geyikler yapıyor: "Nasıl yardımcı olabilirim?", "Ne tür bir şey bakmıştınız?", "Gök mavisi tercih eder miydik?", "Şunu düşünür müydünüz?" vs. Oysa vücut dili kullanarak satış pompalama kursunu başarıyla tamamlamış bir başka tezgahtar kızımız sadece malzemeyi göstermekle kalmaz, yüzünü; limon görmüş Roman klarnetçi nevinden buruşuk yaparken, ani bir mimik falsosuyla; "Çekiyorum çiiiz deyin" talimatı alan fotoğraf objesi şekline getirir. Siz de yüzü gülümseyen, başı kıçı ayrı oynayan kıza bakaraktan kendinizi veznenin önünde ödeme yaparken bulursunuz. İşin daha derin tekniklerine girmenin fuzuli olacağı kanısındayım. Zorlama örnekler vermektense, vücut dili teorilerinin listesini sunmayı tercih ederim...
VÜCUT DİLİ SÖZLÜĞÜ NE ANLATIYOR? Ahmet Şerif İzgören; Genelkurmay'a bağlı birimlerden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, üniversitelerden özel şirketlere kadar "vücut dili" dersleri veren bir uzman. Yazdığı "Dikkat Vücudunuz Konuşuyor" adlı kitaba göre eller, bakışlar ve duruş, insanın ruh halinin bir aynası. İzgören, kişilerin mesajlarını yüzde 7 sözlerle, yüzde 93 ses ve beden diliyle verdiğine dikkat çekiyor kitabında. Örnekleri de şöyle veriyor:
* İşaret parmağını kaldırıp konuşanlar: Karşısındakini üstü kapalı tehdit ediyor.
* Kenetli eller: Genel bir olumsuzluk ya da hayal kırıklığı yaşadıklarının mesajını veriyor. Ellerini önde birleştirerek "el pençe divan" duranlar, karşısındakine "Ne isterseniz yaparım" demek isterken; ellerin arkada birleşmesi kendine olan özgüveni, meydan okumayı anlatıyor.
* İki elin parmak uçlarını birbirine yapıştırmak: Usta televizyon sunucularının program esnasında çok sık yaptığı hareket, "konuya hakim" olunduğuna, bir elin yüzü kapatması "endişe"ye işaret ediyor.
* İki elin parmak uçlarını birbirine yapıştırmak: Usta televizyon sunucularının program esnasında çok sık yaptığı hareket, "konuya hakim" olunduğuna, bir elin yüzü kapatması "endişe"ye işaret ediyor.