Kayseri Buhara Pilavı...
Malzemeler
3 bardak pirinç, 2 orta boy soğan, 3 orta boy havuç, 1 bardak iç badem, 500 gr kuşbaşı doğranmış koyun eti, 3 orta boy havuç, 5 yemek kaşığı tereyağ veya sade yağ, 100 gr tel şehriye, 100 gr kuru kayısı Tuz-biber-yenibahar 1 adet yufka Soğanı ve bademleri, 3 kaşık yağla birlikte kavurun. Havuç ve etleri de katın. Tuz, karabiber, yenibahar ve 3 bardak su ekleyin. Kısık ateşte 45 dk pişirin. Şehriyeyi kavurun. Pirinci, kayısıları ve şehriyeyi etli karışıma katın. 3 bardak sıcak su ekleyin. Yufkayı tencereye yerleştirin. Pişen pilavı içine boşaltın. Yufka kızarıncaya dek pişirin. Bir tabağa ters çevirin.
* * *
Malatya PIT PIT pilavı......
Malatya Mahalli yemekleri arasında pilavlar önemli yer tutar. Pilav yemeklerinde genellikle buğday ürünleri hakimdir.
Malzeme;
1 bardak ince yarma, 4 bardak su, 3 kaşık tereyağı. Yağ eritilir. Su konur, tuz atılır. Kaynamaya başlamak üzereyken içerisine ince yarma iledilir. Karıştıra karıştıra suyu çekinceye kadar pişirilir.
* * *
Hamsi pilavı
Malzemeler;
2 kg. hamsi, 2 bardak pirinç 4 adet soğan, 4 kaşık sıvıyağ, 1,5 su bardağı kaynar su, 1 kaşık dolmalık üzüm, 2 kaşık dolmalık fıstık, maydanoz, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1,5 tatlı kaşığı yenibahar, 2 tatlı kaşığı nane, 2,5 tatlı kaşığı tuz, 1 kaşık şeker Öncelikle iç pilavı hazırlayın. Ayıklanıp temizlenmiş hamsileri, teflon tepsiye dizin. İç pilavı sererek fırınlayın.
* * *
İstanbul pilavı
Malzemeler;
2 su bardağı pirinç, 125 gr tereyağı, 2 adet kesme şeker, 1 çay kaşığı safran,1 fiske zencefil, 2 bardak su, 1 adet tavuk göğsü, 1 su bardağı bezelye,1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çay bardağı badem, 1 çorba kaşığı kıyılmış antep fıstığı. Tencereye tereyağını koyup eritin. Tuz, şeker, safran ve zencefili ekleyin. 2 su bardağı su ilave edin. Pirinci ilave edip karıştırın. Tavuk etlerini ve bezelyeleri koyun. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Bademleri fıstıklarla beraber pilava ilave edin.
Mevlevi pilavı
Mevleviler tarafından özel günlerde pişirilen pilavın, asıl adı 'hasseten lokma'. Konya mutfağının en gözde yemeklerinden olan 'hassaten lokma', Anadolu'nun pek çok şehrinde pişirilen 'etli pilava' benziyor. Ancak 'hasseten lokma'nın içinde 'etli pilav'dan farklı olarak kestane, havuç ve fıstık bulunuyor.