Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 06 Eylül 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Tane tane lezzet
Püf noktası...
Tek rakibi bulgur!..
Mevlüt pilavı....
Her yörede farklı bir tat

Tane tane lezzet

Osmanlı döneminde saray sofralarının parçası olan pirinç, zengin yemeğiymiş.



Pilav, pirinç ile yapılan bir yemektir. Sadece ülkemizde yapılmayan pilav, farklı ülke mutfaklarında çeşitli isimlerle anılır. İtalyan usulü pilava risotto, İran pilavına çilav denir. 'Pilav'ın Türk mutfağında yer alışı Osmanlı dönemine denk gelir. 15. yüzyılda sarayda pilav yenmiş ve Fatih'in sofralarında sade pilavın dışında sebzelisi, etlisi ve tavuklusunun yer almış. Ancak pirinç nadir bir malzeme olduğu için çok uzun bir dönem pilav sadece zengin Osmanlı sofralarını süslemiş ve buralarda da sofranın en önemli yemeği konumuna yükselmiş. 16. yüzyılda pilav pişirme yöntemleri gelişmiş, aynı öğünde birkaç çeşit pilav yenmeye başlanmış. Şölenlerde ikramların zenginliği, etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla da ölçülür hale gelmiş. 17. yüzyılda Evliya Çelebi, Bitlis Beyi'nin kent meydanında verdiği ziyafette 13 çeşit pirinç pilavı bulunduğunu yazıyor. Bu da pilavların sadece Osmanlı sarayına özgü olmadığını gösteriyor. Ancak yine de nadide bir yemek olan pilavı sıradan halk yüzyıllar boyu ancak zenginlerin şölenlerinde tadabilmiş. Pirincin demokratikleşmesi 18. yüzyıldan sonra gerçekleşiyor ve pilav artık orta halli insanların da sofralarının vazgeçilmez yemeği haline geliyor. Özellikle İstanbul'da bu yüzyıldan sonra pirinç buğday kadar tüketiliyor. Kültür tarihçisi Marianna Yerasimos, Osmanlı Mutfağı adlı eserinde 18. yüzyıl yemek tarifleri arasında çok değişik pilavların bulunduğunu, hatta benmari usulü pişirilen "susuz pilav" ve balıklı pilava bile rastlandığını yazıyor.

PİLAVIN KÖKENLERİ
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir. Doğu Hindistan, Güney Asya ve Batı Çin'de bu zamanlarda pirinç tarımının yapıldığı düşünülmektedir. 1966'da Tayland'ın Korat bölgesinde yapılan kazı sırasında Non Nok Tha'da bulunan kalıntılar pirinç tarımının kaynağını bulgularla belirler. Bulunan kap parçalarının iç yüzlerinde pirinç izlerine rastlanmıştır. Kalıntıların yaşının en az M.Ö 4000 yılına dayandığı bilinmektedir.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Dünya suçluları tanıyacaktırHollywood'lularla pişti oldular
Özel şoförle sığınma evindeŞimdi okul zamanı
Paçalar tutuştuSezonun anatomisi burada
Tedavi bebek vadediyorEnfeksiyon riski
Korunmanın garantisi...Okul fobisinin nedeni ilgidir
Nerede o eski Ramazanlar!En 'kebap' mekan
İstanbul 360 dereceBaharda alerjiye dikkat
Oruçla zayıflamayınGünün mönüsü
GÜNCEL
Hacker'ın Hacker'ın kralı FBI gündeminde
FBI'ın, dünyanın ikinci 'hacker'ı olarak gösterdiği Türk yakalandı.
Planör düştü: 2 ölü
İkinci şeytan ayetleri
Şok intihar!
Dayakçı öğretmene az bile!
Sanatta da, bilimde de...
Avukata oruç dayağı
SPOR
Türkiye Türkiye için zafer vakti
Siyasilerin karşılıklı jestleriyle yumuşayan havada oynanacak zorlu...
Ayağımız yere basmalı
Gol silahlarımız Semih ve...
İmha raporu hazır
İşine bak Hocam!
Sağlam'dan garip savunma
Yalanı kim söylüyor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 29°C 19°C 
ANKARA Az Bulutlu 33°C 17°C 
İZMİR Az Bulutlu 32°C 21°C 
ANTALYA Az Bulutlu 33°C 25°C 
ADANA Az Bulutlu 35°C 23°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.115,630 D:% -1,11
DOLAR S: 1,235 D:% 0,37
EURO S: 1,760 D:% -0,54
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi