Patlıcandan domatese kadar çok çeşitli sebzeler eşliğinde yapılabilen bulgur pilavı, sulu yemeklerin yanında yenildiğinde nefis bir lezzete dönüşür. Kırsal kesimlerde veya Anadolu kökenli evlerde bulgur pilavı pirinç pilavından daha sık yenir. Bunun sebebi pirincin Anadolu'nun yerli ürünü olmaması ve bulgurdan daha pahalı olmasıdır. Konya Karaman, Mersin Mut, Adana esmer ve Şanlıurfa-Birecik bulguru en bilinenleridir. Bulgurun taşsız ve orta irilikte olmasına dikkat edilmelidir. Fazla iri ve çok kırıklı bulgurlar makbul sayılmaz. Pirinçle bulgur arasında gizli bir zenginlik savaşı vardır. Pirince nazaran bulgurun fakir yiyeceği olduğu düşünülür. Fakat bulgurun son yıllarda pirince göre hem sağlık hem lezzet açısından daha faydalı ve doyurucu etkisi olduğu anlaşılmaya başlandığından bu yana, zenginlik kavramının da değişmeye başladığı görülmektedir.