Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 23 Ağustos 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Köfteye gel köfteye
Her birinin hikayesi birbirinden farklı...
Saçaklı Köfte
Yufkalı Darüzziyafe
Markalaşma yarışı
Türkiye'nin köfte haritası

Köfteye gel köfteye

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köfte yüzlerce çeşidiyle Anadolu'nun yemek mozaiğini gözler önüne seriyor. Araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 300 çeşit köfte bulunuyor.



Sofralarımızın olmazsa olmazlarından biri olan köftenin geçmişi çok çok eskilere dayanıyor. Tarihi Orta Asya ve Mezopotamya'ya kadar uzanan köfteye bugünkü anlamda baharat ve farklı otlar katılması ise baharat yollarının gelişmesiyle Pakistan, İran ve Anadolu'da gerçekleşmiştir. Mesela bugün Akçaabat Köftesi olarak bilinen köftenin geçmişinin o zamanlara kadar uzandığı tahmin ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun lezzete ve baharatlara düşkünlüğü nedeniyle padişahların köfte ile tanışması da çok gecikmiyor. Osmanlı'nın gerileme dönemlerinde Bursa ve İstanbul'da birçok et yemeği dükkanında köfte en çok tüketilen yiyeceklerden biri olmayı başarıyor. Bilinen köfte-ekmek ise ilk olarak 1726 yılında Üsküdar'da bir lokantada, acuka, soğan ve közlenmiş biber ile müşterilerine servis edilmeye başlanmış. Zaten acuka ve biberin karışımının hamburgerin vazgeçilmez sosu olan ketçabında atası olduğu söyleniyor.

SONUNDA EKMEKLE BULUŞUR
Derme çatma inşa edilen küçük çaplı değirmenlerde eti salamura yaparak saklamak için ezen Anadolu Selçuklu kadınlarının zaman zaman bu ezik ete soğan, bulgur ve bazı bitkiler katarak kolayca pişirilen bir yiyeceği köy ekmeğinin kabuk kısmına sararak, ailelerine ya da misafirlerine ikram ettikleri bilinmektedir. İşte bu kültür, zaman içerisinde bölgelere göre değişkenlik göstererek farklı köfte çeşitlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

ÖNCE SARAYA SUNULDU
Köftenin bildiğimiz ekmek içi, soğan, köfte baharı ve karabiber eklenerek yapılmış olan ilk hali 1830 yılında İstanbul Sultanahmet'te, yine Bolulu olan ve saray mutfağının danışmanı konumundaki Ali Usta tarafından ilk olarak saray eşrafına sunulduğu biliniyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
'Mesleğimin gereğiydi...Tehlikeli bronzluk
Yazın 'seksi' trendleriHayat bilgelik gerektirir
Abramovich'in pahalı oyuncaklarıBalkan rüzgarı esiyor...
Sürprizli bir cafeŞeker gibi tatil rotaları
Doğayı ağlatmayan araçlarAkıllı sarışın olmanın yolu
YıpranmayınSaçlarınıza özel bakım
Renklerin dansıYüzde 50'ye varan indirim
Tabu kadını çok çarpıcı...Polo ile renkli bir kış
Haftasonu çılgınlığıBarışmayı Phuket...
Yardım için buluştularHeyecan sardı...
Dava kapandıSütten ağzı yandı bir kere
Bu aşk evliliğe gidiyorSevgilisine gemi tuttu
Çocuğu aceleye getirmeyinİktidarsızlığın nedenleri
Aşırı ilgiden kaçınılmalıSorunu kadına yüklemeyin
Müzik marketVizyona girenler
Kitap kurduGünün mönüsü
GÜNCEL
Canavar Canavar ehliyeti
Bir ihbar telefonu, direksiyon başındaki büyük tehlikeyi gözler önüne...
'Ya bebek, ya eşin'
Cahilliğin gözü 'kör' olsun
Bu kafayla AB hayal!
Fantezi cinayeti
Son animasyon canavardan
Bombalara karşı Türk kalkanı...
SPOR
Ve Ve top santrada
104 günlük futbol hasreti bitiyor... Turkcell Süper Lig'de 2008-2009...
Bu parayı ancak Fener öder
Ligin en zor sezonu
Lincoln'e son şans
Dostluğumuz bozulmayacak
Gümüş kız Elvan
Kılıç bronzda kaldı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 33°C 25°C 
ANKARA Az Bulutlu 35°C 20°C 
İZMİR Az Bulutlu 34°C 26°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 35°C 28°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 37°C 25°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.894,270 D:% 3,35
DOLAR S: 1,186 D:% -0,55
EURO S: 1,756 D:% -0,93
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi